SAD i Južna Koreja počinju vojne vežbe smanjenog obima zbog pandemije

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Avg.2020, 12:57

SAD i Južna Koreja počinju vojne vežbe smanjenog obima zbog pandemije

SAD i Južna Koreja započeće ove nedelje godišnje zajedničke vojne vežbe, saopštile su danas seulske vlasti.

Vežbe će biti održane od utorka do petka, u smanjenom obimu zbog zaraze korona virusa. Međutim, još nije potvrđeno koliko će vojnika učestvovati, a zbog pandemije onemogućen je i dolazak vojnika iz inostranstva.

Severna Koreja zajedničke vežbe vidi kao provokaciju i probu invazije, pa je Pjongjang pretio da će prekinuti nuklearne pregovore sa >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << SAD ukoliko, kako su naveli, nastave sa ovakvom "neprijateljskom politikom".

Predsednik SAD Donald Tramp ranije se otvoreno žalio na troškove održavanja 28.500 američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji radi zaštite od severnokorejskih pretnji.

Saveznici do sada nisu potpisali novi sporazum o podeli troškova nakon što je poslednji istekao krajem 2019. godine.

Vežbe uključuju takozvanu kombinovanu komandnu obuku, koja je fokusirana na kompjuterizovane simulacije čiji je cilj priprema dve vojske za razne scenarije borbi, između ostalog i iznenadni napad Severne Koreje.

Zbog zaraze korona virusa saveznici su otkazali prolećnu vežbu, a zbog preko 150 zaraženih američkih vojnika u Južnoj Koreji i avgustovske vežbe su bile upitne.

U Južnoj Koreji je u poslednja 24 sata registrovano 279 pozitivnih na korona virus, što je najviše na dnevnom nivou od početka marta.

Oko 250 novih slučajeva je registrovano u Seulu, pa u toj zemlji raste strah od izbijanja masovne zaraze u glavnom gradu.

Do sada je ukupno registrovano 15.318 zaraženih osoba, a 305 je umrlo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.