Izvor: RTS, 21.Jul.2020, 18:32

SAD, dvojica Kineza optužena za sajberšpijunažu

Američke vlasti podigle su optužnicu protiv dvojice kineskih državljana zbog navodnog hakovanja snabdevača SAD oružjem, naučnika koji se bave kovidom 19 i raznih kompanija širom sveta.
Li Sijaoju i Dong Jaži se, između ostalog, terete se da su učestvovali u višegodišnjoj špijunaži sa namerom da ukradu nacrte novog oružja, podatke o lekovima, izvorni kod softvera, prenosi Rojters.

Detalji o osumnjičenima još nisu objavljeni, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dok se čeka reakcija Ambasade Kine u Vašingtonu.
U optužnici se ne navode konkretne kompanije koje su bile meta špijunaže, ali se tvrdi da su Li i Dong ukrali terabajte podatka sa računara širom sveta, uključujući Sjedinjene Države, Britaniju, Nemačku, Australiju i Belgiju.
Li i Dong koji su navodno radili za kinesko Ministarstvo bezbednosti (pandan američkoj CIA), snabdevali su hakere podacima o slabostima softvera meta kako bi mogli da ukradu važne informacije, navodi britanska agencija.
Među metama, prema optužnici, bili su demonstranti u Hongkongu, Kancelarija Dalaj Lame, hrišćanske nevladine organizacije u Kini. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SAD podigle optužnicu protiv kineskih hakera

Izvor: VOA, 21.Jul.2020

Hakeri koji rade sa kineskom vladom napali su kompanije koje razvijaju vakcinu protiv koronavirusa, ukrali intelektualnu svojinu vrednu stotine miliona dolara i trgovinske tajne preduzeća širom sveta, saopštio je u utorak američki Sekretarijat za pravosuđe. U optužnici, podignutoj dok američki...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.