SAD besne zbog suda: Otkazuju prijateljstvo s Iranom

Izvor: Mondo, 03.Okt.2018, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD besne zbog suda: Otkazuju "prijateljstvo" s Iranom

Sjedinjene države, besne jer im je Međunarodni sud proglasio sankcije Iranu ilegalnim, otkazuju prijateljski sporazum iz 1955. godine koji su sklopile s tom zemljom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Da SAD otkazuju sporazum koji su 1955. godine sklopile sa Iranom o uspostavljanju ekonomskih odnosa i konzularnim pravima između te dve države, najavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Teheran "spustio loptu": Ne želimo rat sa SAD
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Taj potez usledio je nakon što je Međunarodni sud pravde naložio Amerikancima da povuku sankcije koje su nametnule Iranu, a koje mogu da utiču na uvoz humanitarne pomoći, kao i proizvoda i usluga povezanih sa bezbednošću civilnog vazhuhoplovstva, prenosi AP.

Iran navodi da su sankcije koje su SAD uvele toj zemlji nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma iz 2015, narušile takozvani "Ugovor o prijateljstvu" iz 1955.

Pompeo je novinarima danas rekao da je taj sporazum okončan još pre nekoliko decenija i dodao da Iran koristi Međunarodni sud pravde u političke i propagandne svrhe.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.