SAD uvele sankcije Rusima zbog destabilizacije Moldavije

Izvor: VOA, 05.Jun.2023, 19:35

SAD uvele sankcije Rusima zbog destabilizacije Moldavije

Sjedinjene Države su u ponedeljak uvele sankcije članovima grupe povezane sa ruskim obaveštajnim službama zbog uloge u naporima Moskve da destabilizuje demokratiju i utiče na izbore u Moldaviji, saopštio je Sekretarijat za finansije. Sankcionisano je sedam Rusa, od kojih nekoliko ima veze sa ruskim obaveštajnim službama, navodi se u saopštenju. Među njima je i lider grupe Konstantin Prokopjevič Sapožnikov, koji je organizovao zaveru za destabilizaciju vlade Moldavije početkom 2023. godine. Grupa je deo velike globalne informacione operacije povezane sa Rusijom, koja targetira Ukrajinu i njene susede, kao i Evropsku uniju, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države, saopštio je sekretarijat za finansije. Članovi grupe podstiču, obučavaju i nadgeldaju grupe u demokratskim zemljama i organizuju antivladine proteste, skupove, marševe i demonstracije, navodi se u saopštenju. Među sankcionisanim pojedincima su: Juri Jurijevič Makolov, za kojeg američke vlasti navode da je davao logističku podršku zaveri; Gleb Maksimovič Kloponin, koji je prikupljao obaveštajne podatke o vladinim zgradama u Moldaviji i Aleksij Vjačeslavovič Losev, koji je bio zadužen za nadzor u Moldaviji, prema sekretarijatu za pravosuđe. Svetlana Andrejevna Bojko i Vasilij Viktorovič Gromovikov su bili zaduženi za budžet i finansiranje tokom zavere. "Ti operativci za štetni uticaj analiziraju zemlje ranjive na zloupotrebe i podstiču strahovanja koja podrivaju veru u demokratske principe u targetiranim zemljama", navodi se su saopštenju. "Sankcije koje su danas uvedene ukazuju na tekuće, tajne napore Rusije da destabilizuje demokratske zemlje. Ruske operacije uticaja iskorišćavaju zabrinutost građana tih zemalja, da bi destabilizovale legalno izabrane vlade za interese Moskve."", navodi se u saopštenju Brajana Nelsona, podsekretara za terorizam i finansijske obaveštajne informacije. Šef diplomatije Moldavije Niku Popesku pozdravio je uvođenje sankcija za koje je na Fejsubuku naveo da su "važan korak u našim zajedničkim naporima da održimo stabilnost i red u našoj zemlji". EU i Kanada su prošle nedelje uvele sankcije zbog destabilizujućih akcija u Moldaviji.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sankcije SAD zbog pokušaja rušenja vlasti Moldavije, pominju se i balkanske države

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Jun.2023

SAD su 5. juna uvele sankcije grupi pojedinaca povezanih s ruskom obaveštajnom službom zbog njihove uloge u navodnom pomaganju Kremlju da destabilizuje demokratski izabranu vladu Moldavije organizovanjem protesta u glavnom gradu te zemlje.   Kancelarija za kontrolu inostrane imovine pri Ministarstvu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.