Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2019, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Maduro nema ovlašćenje da prekine diplomatske odnose

Američki Stejt department je saopštio da predsednik Venecuele Nikolas Maduro nema ovlašćenje da prekine diplomatske odnose sa SAD, nakon što je Maduro dao američkim diplomatskim predstavnicima 72 sata da napuste Venecuelu.

"SAD ne priznaju Madurov režim (...) Stoga, SAD ne smatraju da bivši predsednik Maduro ima pravno ovlašćenje da prekine diplomatske odnose sa SAD ili da naše diplomate proglasi nepoženjim", navodi se u saopštenju.

Maduro je objavio prekid >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << diplomatskih odnosa nakon što je predsednik SAD Donald Tramp priznao lidera opozicije Huana Gvaida kao vršioca dužnosti predsednika Venecuele.

Stejt department je pozdravio to što je Gvaido poručio "svim diplomatskim misijama u Venecueli da Venecuela namerava da održi diplomatske odnose sa svim zemljama".

SAD će održavati odnose s Venecuelom "preko vlade vršioca dužnosti predsednika Gvaida, koji je pozvao diplomatsku misiju da ostane u Venecueli", navelo je američko ministarstvo i dodalo da je Vašington "spreman da podrži" Gvaida u "uspostavljanju prelazne vlade".

"Pozivamo vojsku i policiju Venecuele da nestave da štite dobrobit svih venecuelanskih građana, kao i američkih građana i drugih stranaca u Venecueli. SAD će preduzeti prikladne mere da bi se pozvali na odgovornost svi koji bi ugrozili bezbednost ambasade i njenog osoblja", navodi se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.