SAD: Egiptu potrebna mirna civilna tranzijija

Izvor: Blic, 07.Jul.2013, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Egiptu potrebna mirna civilna tranzijija

Američki ministar odbrane Čak Hejgel rekao je šefu generalštaba vojske Egipta Abdelu Fatahu al-Sisiju da je toj mnogoljudnoj arapskoh zemlji potrebna "mirna civilna tranzicija".

Hajgel je sa Al-Sisijem tri puta razgovarao telefonom o tekućim dešavanjima u Egiptu i "ukazao mu na potrebu za mirnom civilnom tranzicijom", rekao je jutros portparol Pentagona Džordž Litl.

Al-Sisi je u sredu objavio da je egipatski predsednik Mohamed Morsi svrgnut, a potom je predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ustavnog suda postavio za vršioca dužnosti, dok ne budu održani prevremeni predsednički izbori.

U razgovorima sa Al-Sisijem, Hejgel je "takodje naznačio važnost bezbednosti za egipatski narod, susede Egipta i ceo region", rekao je Džordž Litl.

Vašington svake godine izdvaja za egipatsku vojsku 1,3 milijardu dolara, ali predsednik SAD Barak Obama je nakon poslednjih dešavanja u Egiptu naredio da se ta pomoć preispita.

U poslednja dva dana, američki državni sekretar je o situaciji u Egiptu razgovarao sa premijerima Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Turske, kao i sa sultanom Oamana Kvabosom Bin Saidom i liderom egipatske opozicije Mohamedom El Baradejom.

Opozicija, sastavljena od sekularnih muslimana, ateista i hrišćana, organizovala je masovne demonstracije u zemlji sa zahtevom da islamistički predsednik države Mohamed Morsi ode sa vlasti. Potom je egipatska vojska postavila ultimatum Morsiju da se dogovori sa opozicijom, a po isteku roka od 48 sati svrgnula je Morsija.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vojska i civilna tranzicija

Izvor: Danas, 07.Jul.2013

Američki ministar odbrane Čak Hejgel rekao je šefu generalštaba vojske Egipta Abdelu Fatahu el-Sisiju da je toj mnogoljudnoj arapskoj zemlji potrebna „mirna civilna tranzicija“. Hajgel je sa El-Sisijem tri puta razgovarao telefonom o tekućim dešavanjima u Egiptu i „ukazao mu na potrebu za...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.