S. Koreja: Zajednička industrijska zona prazan politički gest

Izvor: Večernje novosti, 14.Apr.2013, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S. Koreja: Zajednička industrijska zona prazan politički gest

Severna Koreja odbila je u nedelju ponudu Južne Koreje da razgovaraju o budućnosti zajedničke industrijske zone Kesong, nazivajući ponudu praznim političkim gestom.Pjongjang je najavio povlačenje 53.000 svojih radnika i obustavljanje operacija u Kesongu, pocetkom nedelje. Seul je prošle sedmice pozvao Severnu Koreju da "dođe za pregovarački sto" kako bi bilo omogućeno funkcionisanje kompleksa koji predstavlja poslednji simbol ekonomske saradnje dva suseda na Korejskom poluostrvu i važan >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << izvor prihoda za Severnu Koreju.Međutim, Pjongjang je odbacio ponudu južnokorejskog ministra za ujedinjenje Rjo Kil-Džaea, rekavši da ona predstavlja "besmislen i lukav gest", čiji je cilj da se sakriju prave namere -a to je invazija na Severnu Koreju, prenosi AFP."Smatramo da je ponuda prazan i besmislen čin", izjavio je portparol severnokorejskog Odbora za mirno ujedinjenje Koreje.On je rekao da prepreku za dijalog predstavljaju zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i njenog saveznika SAD i zahtev da Severna Koreja odustane od nuklearnih ambicija.Nijedna strana nije dozvolila da prethodne krize utiču na fabrički kompleks, izgrađen 2004. godine, u kome se proizvodi razna roba - od cipela do satova i smatra se da predstavlja glavni faktor stabilnosti na Korejskom poluostrvu.Tenzije su skočile posle niza apokaliptičnih pretnji Pjongjanga koje su odgovor na nove sankcije UN, uvedene Severnoj Koreji zbog lansiranja rakete dalekog dometa i treće nuklearne probe.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Seul: Pjongjang neće da razgovara

Izvor: B92, 15.Apr.2013, 09:00

Seul -- Južna Koreja je izrazila žaljenje jer je Severna Koreja odbila njihovu ponudu za vođenje dijaloga. Vojne snage Seula i dalje u pripravnosti..."Veoma žalimo što je Severna Koreja odbacila naše ponude za vođenje dijaloga, koje su donete posle mnogo razmatranja", rekao je portparol ministarstva...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.