Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 25.11.

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2015, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 25.11.

26.11.2015. -

  

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod

Pregled bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji za 25.11.

Ekipa TV ANNA na mestu pada aviona >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Šojgu: Stopirani vojni kontakti sa Turskom

Spaseni pilot Su-24: Moram da vratim dug za svog komandira - Spaseni pilot lovca Su-24 koji je oboren u Siriji izjavio je da je posada poznavala područje u kom je došlo do katastrofe kao „svojih pet prstiju“.

Ruski pilot čiji je Su-24 oboren u Siriji kaže da isključuje mogućnost narušavanja vazdušnog prostora Turske čak i „na sekundu“.

Nije bilo nikakvih upozorenja sa turske strane, saopštio je pilot, niti vizuelnih niti preko radija.



„Zapravo nije bilo nikakvih upozorenja. Ni preko radija, ni vizuelno. Uopšte nije bilo kontakta. Tako smo ušli na borbeni kurs u redovnom režimu. Treba razumeti kolika je brzina bombardera i kolika lovca F-16. Ako su želeli da nas upozore, mogli su da se pokažu, da stanu paralelni u odnosu na nas. A tako nešto se nije desilo. Da, i raketa je došla sa repa našeg aviona. Mi je čak nismo ni videli da bismo uspeli da izvedemo protivraketni manevar“, rekao je on.

On je dodao da namerava da ostane i nastavi da služi u sastavu ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji.

„Naravno, nestrpljivo čekam da me otpuste iz bolnice kako bih se odmah vratio u stroj. Tražiću od komande da me ostavi u ovoj vazdušnoj bazi — imam obavezu da vratim ’dug‘ za komandira“, rekao je novinarima preživeli pilot Su-24.

Šojgu: Pilot Su-24 vraćen u bazu Hmejmim - Ruski i sirijski specijalci uspešno su završili spasavanje pilota bombardera Su-24 Vojno-vazdušnih snaga Rusije, oborenog u Siriji, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

„Operacija je uspešno završena. Pilot je se nalazi u našoj bazi. Živ je i zdrav“, rekao je ministar na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

Ministar je naveo da je operacija trajala 12 časova i zahvaljujući „svim našim momcima, koji su sa velikim rizikom radili čitavu noć“, okončana je sa uspehom.

„Obavestio sam o uspešnom okončanju operacije vrhovnog komandanta. On je zatražio da se prenesu reči zahvalnosti lično svima onima koji su učestvovali u ovoj operaciji“, rekao je Šojgu.

Rusija prebacuje S-400 u Siriju - U vazdušnu bazu Hmejmim u Siriji biće prebačen protivvazdušni raketni sistem S-400, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Dejstvo ruske avijacije



Preživeli pilot Su-24 nalazi se kod sirijske vojske - Jednog od dva ruska pilota koji su se katapultirali iz aviona koji je oborila Turska pronašla je sirijska vojska i sada ga vodi u rusku bazu u Siriji. Drugi pilot je povređen prilikom spuštanja nakon čega su ga ubili džihadisti u toj oblasti, izjavio je ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov.

Dejstvo ruske avijacije

"Kada je avion oboren, oba pilota su se katapultirala iz letelice, od kojih je jedan najpre povređen kada se spustio padobranom, a potom su ga na zemlji divljački ubili džihadisti koji su se nalazili u toj oblasti", rekao je Orlov.

Drugi pilot je, kako je objasnio, uspeo da pobegne i, prema najnovijim informacijama, spasla ga je sirijska vojska i sada ga vodi ka ruskoj bazi.

Generalštab ruske vojske objavio je sinoć da je jedan od pilota ubijen iz automatskog oružja na zemlji nakon što je avion oboren, dok o drugom pilotu nije izneo nikakve podatke.

Dejstvo ruske avijacije

Rusija naspram Latakije postavlja krstaricu „Moskva“ naoružanu pomorskom verzijom S-300 - Ruski Generalštab je objavio da će ispred obala Sirije – naspram Latakije - postaviti svoju krstaricu  „Moskva“ koja je naoružana raketnim sistemom „Fort“ koji je identičan poznatim S-300.  

Objasnio je da to čini „radi pojačavanja protivvazdušne odbrane“ svoje avio-grupe u Siriji.

Dejstvo ruske avijacije


Ovo znači da će ruski avioni biti pod „kišobranom“ S-300 i da će i „Moskva“ držati pod prismotrom svaki njihov borbeni let i tuđe avione koji im se budu približavali.

Načelnik Glavne operativne uprave ruskog Generalštaba, general-potpukovnik Sergej Rudski, saopštio je da se „razrađuju dodatne mere bezbednosti avio-baze u Siriji“.

Dejstvo ruske avijacije

Pritom je posebno naglasio da će se ubuduće sve akcije ruskih bombardera u Siriji izvoditi pod zaštitom lovaca koji će ih pratiti.

Rudski je upozorio i Tursku i sve druge zemlje Bliskog Istoka: „Biće uništavani svi „ciljevi“ koji budu predstavljali za nas potencijalnu pretnju“.

On je obznanio i da Rusija prekida sve kontakte sa Turskom „po vojnoj liniji“.

Pres konferencija generala Sergeja Rudskog 



Francuska avijacija uništila komandni punkt ID u Iraku - Vazduhoplovne snage Francuske srušile komandni punkt Islamske države, smešten nedaleko od grada Tal Afar na severozapadu Iraka, saopštila je agencija Frans pres.

„Gađali smo komandni punkt u gradu Tal Afar zapadno od Mosula. Cilj je uništen“, izjavio je izvor agencije u kuloarima susreta predsednika Francuske i SAD, Fransoa Olanda i Baraka Obame u Vašingtonu.

Sirijska armija presekla strateški važnu automagistralu Alep-Raka - Sirijska armija koja napreduje otkako ima podršku ruske avijacije izbila je noćas na strateški važnu automagistralu Alep-Raka.



Alep je ekonomska prestonica Sirije, a Islamska država je Raku proglasila za svoju „privremenu prestonicu“. ID drži istočni deo Alepa, ali su njene snage sada ostale bez veze sa Rakom, a samim tim i bez pouzdanog snabdevanja.

Sirijska armija je, naime, tu saobraćajnicu „presekla“ – 40 kilometara istočno od Alepa.


Dejstvo ruske avijacije


Ovaj uspeh potencijalno menja vojno-političku situaciju i u okolnim oblastima Sirije. Ovo je novi veliki korak ka opkoljavanju Islamske države i Džebhat an-Nusra u Alepu i oko njega.

„Presecanje“ magistrale je, inače, postalo moguće nakon što su elitne sirijske jedinice 10 novembra probile trogodišnju blokadu avio-baze „Kuvejris“.

Od tog uspeha do ovog novog protekle su bezmalo dve pune nedelje zato što su vladine snage morale izbace teroriste iz naselja Tel-Ajub, Tel-Ahmar i Dejr-Hafer, a još i da unište ceo sistem podzemnih prolaza i bunkera koje su ekstremisti koristili za iznenadne napade.

Da bi sprečili izbijanje vladinih snaga na automagistralu i njeno „presecanje“ – ekstremisti iz Džebhat an-Nusra izveli su kontranapade južno od Alepa. Na naselja Džebel-el-Is i Ikarda. Nisu prošli, a imali su preko 100 mrtvih i ranjenih.

Generalštab: Direktan kontakt s turskim vojnim ministarstvom beskoristan - Rusija je uspostavila direktnu telefonsku vezu s Ministarstvom odbrane Turske, ali praktičnu korist ona nije donela, za šta je odgovorna turska strana, rekao je novinarima načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Rusije Sergej Rudskoj.

„Treba primetiti da smo od samog početka vođenja operacije uspostavili direktnu vezu Nacionalnog centra odbrambene uprave Ruske Federacije i Ministarstva odbrane Turske, ali praktičnu korist krivicom turske strane ona nije donela“, izjavio je Rudskoj. 

On je naveo da uređaji za objektivnu kontrolu nisu zabeležili da je turski avion pokušavao da se poveže ili da uspostavi vizuelni kontakt s ruskom posadom.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo putanje ruskog i turskog aviona - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je šemu koja pokazuje gde je turski lovac F-16 oborio Su-24. A ta šema – napravljena uz korišćenje satelitskih i snimaka ruskih bespilotnih letelica – pokazuje da Su-24 nije narušavao vazdušni prostor Turske, a da je – nasuprot tome – turski lovac u trenucima napada bio u vazdušnom prostoru Sirije.

Taj avion se posle ispaljivanja rakete vazduh-vazduh sakrio u vazdušnom prostoru Sirije, a Su-24 je pao 4 kilometra od sirijsko-turske granice.

Na šemi je putanja leta ruskog Su-24 označena crvenom bojom, a turskog F-16 – plavom. Međudržavna granica je obeležena cisom bojom.

Ministarstvo odbrane RF je svojoj šemi dodalo procenu-upozorenje:

„Napad turskih lovaca je najgrublje moguće kršenje normi međunarodnog prava sa najtežim posledicama. Istovremeno je i direktno kršenje Memoranduma o izbegavanju incidenata i bezbednosti letova nad Sirijom. Memorandum je potpisan sa SAD, ali obavezuje sve zemlje koje su u koaliciji sa SAD, dakle – i Tursku“.

Ovoga su potpuno svesni i Amerikanci.

Zato je Barak Obama – koji je noćas telefonski razgovarao sa Erdoganom – naglasio da se „takvi incidenti ne smeju ponavljati“ i da su potrebne mere da ih više ne bude.



"Sirijska opozicija" puca po ruskim katapultiram pilotima

 

Pregled političkih i drugih vesti za 25.11.


Putin: Poslali smo raketne sisteme S-400 u Siriju, ali to nije sve - Rusija će koristiti sva sredstva da letovi njenih aviona u Siriji budu, ijavio je predsednik RF Vladimir Putin, prenosi agencija TASS.

„U bazu našeg ratnog vazduhoplovstva u Siriji biće prebačen sistem za protivvazdušnu odbranu S-400; nadam se da će to, kao i niz drugih mera (to nije jedina mera koju preduzimamo), biti dovoljno za bezbedne letove naše avijacije“ - kazao je on novinarima. 

„Hoću da kažem da ćemo se najozbiljnije odnositi prema onome što se dogodilo, i sva naša sredstva ćemo koristiti da naše letelice i vojnici budu bezbedni“ - naglasio je ruski predsednik.

Kasnije je portparol šefa ruske države Dmitrij Peskov istakao da se Putin složio s predlogom Ministarstva odbrane RF da se u avio-bazu „Hmejmim“ u Siriji, gde je dislocirana ruska vazdušna grupa, prebace najmoderniji zenitno-raketni sistemi S-400.

„Ministarstvo odbrane je predložilo da se prebace sistemi S-400. Predsednik se složio“ - kazao je Peskov novinarima.

Predsednik Rusije je konstatovao da aktuelno rukovodstvo Turske pruža smišljenu podršku islamizaciji svoje zemlje.  Čitajte više

Lavrov: Su-24 oboren nakon napada na tankere Islamske države - Ministar spoljniih poslova Rusije Sergej Lavrov saopštio je da je ruski bombarder Su-24 oboren nakon uništavanja naftne infrastrukture Islamske države, rekao je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u intervjuu stranim novinarima.

Lavrov je rekao da je na problem sa švercom nafte skrenuo pažnju i svom turskom kolegi Mevlutu Čavušogluu.

„Rekao sam, imajući u vidu jučeranji slučaj sa napadom turskog Ratnog vazduhoplovstva na ruski avion, u novom svetlu treba posmatrati situaciju sa ilegalnom trgovinom nafte, uopšte sa ilegalnom naftnom industrijom koju su borci Islamske države stvorili na teritoriji koja se nalazi pod njihovom kontrolom“, rekao je Lavrov.

Incident sa ruskim Su-24 liči na planiranu provokaciju, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Imamo ozbiljne sumnje u to da se radilo o aktu namere. To veoma liči na planiranu akciju“, rekao je Lavrov. Čitajte više

Peskov: Obaranje Su-24 - kršenje međunarodnog prava - Rusija pri odluci o slanju S-400 u vazdušnu bazu u Siriji polazi od toga da je ruski avion Su-24 oboren na sirijskom nebu, što predstavlja kršenje međunarodnog prava i neprijateljske akcije“, rekao je pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

„Avion je oboren na sirijskom nebu, što predstavlja kršenje međunarodnog prava i vanredno neprijateljske akcije prema ruskom avionu. To je nešto od čega polazimo“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje o mogućem konfliktu zbog slanja protivvazdušnog raketnog sistema u Siriju.

Pres-sekretar je takođe naveo da je Rusija, pre svega, orijentisana na podatke kontrole leta ruskih specijalista koji su pratili let oborenog aviona Su-24.

Prioritetan zadatak Rusije u Siriji je osiguravanje bezbednosti ruskih pilota i avijacije, rekao je pres-sekretar ruskog predsednika.

Atina solidarna sa ocenama Rusije o akcijama Ankare - Šef diplomatije Grčke Nikos Kocis izrazio je u telefonskom razgovoru sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovom solidarnost sa ocenama Rusije da su akcije Ankare neprijateljske i dijametralno suprotne od ciljeva borbe protiv terorističke organizacije Islamska država, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije. Čitajte više

Putin: Nakon Su-24 mogu se očekivati i drugi incidenti - Nakon incidenta sa Su-24 u Siriji ne možemo isključiti druge incidente i naši građani se mogu naći u opasnosti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Nakon onoga što se juče desilo ne možemo isključiti neke druge incidente, i ako do njih dođe mi treba na ovaj ili onaj način da reagujemo. I naši građani koji se nalaze u Turskoj, naravno, nalaze se u značajnoj opasnosti i Ministarstvo inostranih poslova obavezno je da o tome govori“, rekao je Putin.

Spaseni ruski pilot, koji je prebačen u bazu Hmejmim, biće nagrađen, rekao je Putin.    

Erdogan: Ankara ne želi eskalaciju incidenta - Ankara ne želi eskalaciju situacije zbog incidenta sa ruskim avionom Su-24, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Turska ne namerava da naduvava incident sa obaranjem ruskog vojnog aviona Su-24, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na Međunarodnom islamskom ekonomskom kongresu u Istanbulu.

„Turska se uvek zalagala za mir, dijalog, diplomatsko rešavanje problema, i nastavićemo sa tim i nakon ovoga. Ali neka niko ne očekuje da ćemo ostati gluvi i slepi na kršenje našeg prostora, naših granica, našeg suvereniteta. Mi ne razmišljamo o naduvavanju ovog incidenta, samo želimo da zaštitimo svoju bezbednost i prava naše (turkmenske) braće“, rekao je Erdogan.

Erdogan je dodao da u trenutku obaranja aviona turska strana nije bila svesna da se radi o lovcu koji pripada ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama. On je ponovio da smatra da je avion oboren u turskom vazdušnom prostoru, a da je pao na teritoriji Sirije.

Zaharova: Zapamtite izjavu Stejt departmenta o Su-24 - Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je saopštenje zvaničnog predstavnika Stejt departmenta SAD Marka Tonera dato povodom incidenta sa ruskim avionom koji je Turska oborila.

„Zapamtite ove reči. Uvek zapamtite. I ja nikad neću zaboraviti. Obećavam“, napisala je Marija Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku.

„Ako su na meti ruskih avionskih udara bile turkmenske snage, one su mogle da se štite“, izjavio je Mark Toner na pitanje o oceni akcija sirijskih Turkmena koji su pucali na pilota ruskog Su-24 koji se katapultirao.

Marija Zaharova je prokomentarisala odgovor predstavnika Stejt departmenta na pitanje da li se može smatrati samoodbranom pucanje u nenaoružane pilote koji se katapultiraju.

„On je naveo da nema ’jasnog razumevanja da se tamo zaista nešto zaista desilo‘“, napisala je ona.

Erdogan: Turska delovala prema pravilima - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da ta zemlja smatra da je njenoo vazduhoplovstvo u incidentu s oborenim ruskim vojnim avionom Su-24 delovalo u okvirima pravila reagovanja na pretnje.

„Nismo želeli ovu situaciju, ali svi su dužni da poštuju pravo Turske da zaštiti svoje granice. Nepoznati vojni avion uleteo je u naš vazdušni prostor, tokom pet minuta upozoren je deset puta, ali je narušavanje nastavljeno. Strogo u okvirima usvojenih pravila o reagovanju na pretnje, koja smo ranije objavili, intervenisano je“, rekao je Erdrogan posle zasedanja Saveta za bezbednost Turske. 

On je dodao da Turska odlučno osuđuje napade na sirijske Turkmene koje, prema njegovoj tvrdnji, napada avijacija, zbog čega je stanovništvo prisiljeno da se povlači ka turskoj granici. Prema njegovim rečima, Turska nema neprijateljske namere prema bilo kojoj zemlji.

Francuska opozicija poziva Olanda da ukine sankcije Rusiji - Najveća francuska opoziciona partija Republikanci pozvala je predsednika Francuske Fransoa Olanda da ukine sankcije Rusiji zbog saradnje Moskve i Pariza u okviru borbe protiv takozvane Islamske države, preneo je Rojters.

„Smatram da je to zdravorazumski stav. Mislim da bi, ako stvaramo široku koaliciju, bilo besmisleno počinjati razmenu vojnih informacija, obaveštajnih podataka na najvišem nivou, a pritom odbijati izvoz poljoprivredne proizvode u Rusiju“, rekao je predsednik poslaničke grupe Republikanaca u Nacionalnom saboru (donji dom) Kristijan Žakob posle sastanka rukovodstva partije, uz učešće njenog lidera, bivšeg predsednika Nikole Sarkozija.

Poziv Republikanaca pojavio se uoči predstojeće posete francuskog predsednika Moskvi radi susreta s ruskim liderom Vladimirom Putinom. Oland u utorak boravi u poseti SAD, a u sredu će u Parizu razgovarati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Medvedev: Ankara štiti teroriste jer ima finansijske interese od nafte ID`- Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da je turska zaštita terorista ID potpuno jasna, jer postoje činjenice o finansijskom interesu jednog broja zvaničnih lica u Turskoj od isporuka nafte ove grupe.

„Turska je pokazala svojim akcijama da štiti militante Islamske države. To ne iznenađuje, imajući u vidu činjenice o direktnom finansijskom interesu nekih zvaničnih lica Turske, vezanom za isporuke naftnih derivata, proizvedenih u fabrikama koje pripadaju ID“, rekao je Medvedev.

„Nepromišljeni i zločinački čin turskih vlasti ima mnogobrojne posledice. Kao prvo, doveo je do opasnog zaoštravanja odnosa RF i NATO-a, što se ne može pravdati nacionalnim interesima, uključujući i zaštitu granica. Kao drugo, Turska je svojim činom pokazala da suštinski štiti militante ID. To nije ni čudno, ako uzmemo u obzir podatke o finansijskim interesima određenih turskih zvaničnika, kada je reč o isporukama naftnih derivata, koje se proizvode u rafinerijama pod kontrolom ID. Kao treće, narušeni su dugotrajni dobrosusedski odnosi Rusije i Turske. Ovu štetu će biti teško nadoknaditi. Mogli bismo da odustanemo od niza važnih zajedničkih projekata, osim toga, turske kompanije bi mogle da izgube svoje pozicije na ruskom tržištu“, istakao je Medvedev.

Obama: Pomoć Rusije u Siriji mogla bi da bude ogromna - Pomoć Rusije u prekidanju građanskog rata u Siriji mogla bi da bude ogromna, smatra Obama.

„Ako se uzmu u obzir vojne mogućnosti Rusije i njen uticaj na Asadov režim, saradnja s ruskom stranom bila bi izuzetno korisna za prekid građanskog rata u Siriji i usredsređivanje sve naše pažnje na borbu protiv ID“, izjavio je Obama.

On je, međutim, dodao da je problem u tome što Rusija dejstvuje u blizini turske granice i prati umerenu opoziciju koju podržava ne samo Turska nego i druge zemlje. 

„Pozdravićemo ako Rusija postane deo široke međunarodne koalicije koju smo mi stvorili“, rekao je on. Čitajte više

Izjava Stoltenberga nije usaglašena sa svim članicama NATO-a - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istupio je na Savetu stalnih predstavnika Alijanse povodom incidenta s ruskim avionom Su-24 sa svojom ličnom izjavom, jer ona nije bila usaglašena sa svim predstavnicima zemalja-članica NATO-a, saopštili su vojno-diplomatski izvori upoznati s tokom zasedanja tog saveta.

„Na Savetu stalnih predstavnika NATO-a u vezi s oborenim avionom bilo je ozbiljnih nesuglasica. Niz predstavnika zemalja-članica Alijanse veoma se obazrivo odnosi prema ’turskim žalbama’. Ozbiljne nesuglasice bile su, pored ostalog, i u vezi s tvrdnjama turske strane da je ’ruski vojni avion dobio više od dvadeset upozorenja, jer ih je bilo samo dva“, rekao je izvor. 

Pored toga, prema rečima izvora, audio-snimci razgovora (turskih pilota), koje su predali predstavnici Turske, karakterišu se kao „prilično nerazumljivi“. 

„Zbog toga je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istupio sa svojom ličnom izjavom jer ona nije bila usaglašena sa ostalim članicama Saveta“, rekao je izvor.

Oland: Francuska može da sarađuje s Rusijom u borbi protiv ID`- Francuska može da sarađuje s Rusijom ako Rusija bude pokazala spremnost da se bori protiv Islamske države i da podrži političko rešenje situacije u Siriji, izjavio je francuski predsednik Fransoa Oland nakon sastanka s predsednikom SAD Barakom Obamom u Vašingtonu.

Francuski predsednik namerava, kako je rekao, da svom ruskom kolegi ovo saopšti tokom planirane posete Moskvi u četvrtak. 

Prema njegovim rečima, francuska vojna mornarica predvođena nosačem aviona „Šarl de Gol" koordinira svoje akcije s ruskom vojnom mornaricom. Čitajte više

Neke članice NATO-a smatraju da je Su-24 oboren iznad Sirije`- Neke države NATO-a su na savetovanju predstavnika Alijanse iznele pretpostavke da je Su-24 oboren iznad Sirije, saopštili su vojno-diplomatski izvori upoznati s tokom zasedanja tog saveta.

„Turska je saopštila da je dostavila sve informacije štabu NATO-a u Torehonu, prema kojem se navodi da je avion pogođen u vazdušnom prostoru Turske. Avion je ipak pao na sirijskoj teritoriji i nekoliko država-članica izrazilo je uverenost da je on oboren iznad Sirije. Turski predstavnik je takođe rekao da su u poslednje vreme upozoravali Moskvu da će odlučno odgovoriti. Pored toga, bilo je žalbi na delovanje ruske avijacije u konkretnoj oblasti Sirije koju naseljavaju Turkmeni“, rekao je izvor. 

Prema njegovim rečima, predstavnici mnogih zemalja su naveli da se incident dogodio u trenutku kada se vode pregovori u Beču, kada se preduzimaju ozbiljni napori da se reši sirijska kriza, te da su naglasili neophodnost da se „ne podiže ton“ i da se smanji napetost situacije u saradnji s Rusijom. 

Kako je naveo izvor, u oktobru kao i sada, na zahtev Turske sazvan je Savet posle narušavanja turskog vazdušnog prostora.

„Tada su govorili da su zemlje-članice NATO-a jednoglasno osudile ’rusko narušavanje’. Ipak, u stvarnosti tada je protiv glasao grčki predstavnik koji je naglasio da Turska svakodnevno vrši provokacije narušavanjem grčkog vazdušnog prostora, ali to kao da se ne događa“, rekao je izvor. 

On je, takođe, naveo da na Savetu predstavnika NATO-a nije postavljano pitanje o aktiviranju članova 4 i 5 Povelje NATO-a (delovanje zemalja-članica NATO-a u vezi s pretnjom jednoj od njih).

Stoltenberg: NATO stoji uz svoju saveznicu Tursku posle obaranja ruskog aviona - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio da ta vojna alijansa stoji uz svoju saveznicu Tursku posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih lovaca na granici sa Sirijom, ali je takođe pozvao obe strane da pokušaju da ublaže krizu.





"Kao što smo više puta istakli, solidarni smo sa Turskom i podržavamo njen teritorijalni integritet", rekao je Stoltenberg nakon hitnog sastanka svih 28 članica NATO, sazvanog na zahtev Turske.

"Očekujem nastavak kontakata između Ankare i Moskve i pozivam na mir i deeskalaciju. Diplomatija i deeskalacija su važni za razrešenje ove situacije", istakao je šef NATO.

Ban Ki Mun pozvao na smirivanje napetosti povodom incidenta sa Su-24 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je strane da preduzmu hitne mere radi smirivanja napetosti posle incidenta s ruskim Su-24, izjavio je zvanični predstavnik generalnog sekretara Stefan Dižarik.

Prema njegovim rečima, ovaj događaj naglašava neophodnost međunarodne saradnje i rešavanja sukoba u Siriji. 

„Generalni sekretar je upoznat s onim što se dogodilo, prati situaciju. On je ozbiljno uznemiren zbog toga što su turske vazduhoplovne snage oborile ruski vojni avion. 

Generalni sekretar je pozvao sve strane umešane u incident da preduzmu hitne mere radi smirivanja napetosti. On se nada da će pažljiva analiza incidenta razjasniti događaj i pomoći da se spreči ponavljanje nečeg sličnog, rekao je Dižarik. 

Prema njegovim rečima, Ban Ki Mun je takođe „pozvao sve koji su umešani u ratna dejstva u Siriji da maksimalno pojačaju mere za izbegavanje nepredviđenih posledica i da učine sve što mogu da se zaštite civili“. 

Generalni sekretar UN je naveo da je incident „ponovo naglasio važnost međunarodnog jedinstva i saradnje u zajedničkim dejstvima protiv ekstremizma u regionu, kao i hitnu potrebu da se pronađe rešenje za tragični sukob u Siriji“.

Peskov: Putin nije govorio o vojnom odgovoru Turskoj - Predsednik Rusije Vladimir Putin nije govorio o mogućem vojnom odgovoru Turskoj povodom rušenja ruskog aviona Su-24, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Naravno, ja ne bih da govorim i predsednik nije govorio o bilo kakvim vojnim posledicama, treba poći od toga da predsednik nije dozvolio takve izjave“, rekao je Peskov. 

On je podsetio da je „zajedno s tim, predsednik naveo neizbežnost posledica posle ovakvih neprijateljskih dejstava turske strane“.

Kameron pozvao Davutoglua da omogući direktan dijalog s Rusijom - Britanski premijer Dejvid Kameron pozvao je premijera Turske Ahmeta Davutoglua da omogući direktan dijalog s Rusijom u vezi s okolnostima rušenja ruskog aviona Su-24, saopštila je novinarima predstavnica kancelarije britanskog premijera.

„Premijer je insistirajući pozvao premijera Davutoglua da omogući direktan dijalog Turaka i Rusa o ovoj temi“, rekla je predstavnica kancelarije britanskog premijera.

Ministarstvo odbrane Rusije razmatra mere zbog incidenta sa Su-24 - Borbena dejstva ruske avijacije u Siriji vođena su protiv terorističkih formacija u čiji sastav ulazi veliki broj boraca sa Severnog Kavkaza, saopštila je uprava za pres-službu i informacije Ministarstva odbrane Rusije.

„Borbena dejstva ruske avijacije vođena su protiv nezakonitih terorističkih formacija, u čijem je sastavu veliki broj boraca sa Severnog Kavkaza Rusije“, navedeno je u saopštenju. 

Ministarstvo odbrane Rusije u ovom trenutku razmatra kompleks mera reagovanja na ovakve incidente.

Šojgu: Rusija uspostavila kontakte s Francuskom i SAD - Rusija je u okviru stvaranja međunarodne antiterorističke koalicije već uspostavila saradnju s oružanim snagama Francuske, Turske, Jordana, SAD i predlaže širu saradnju, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Na planu koordinacije zajedničkih dejstava uspeli smo da postignemo određeni napredak. Upravo je uspostavljena saradnja s Oružanim snagama Francuske, uspostavljen je celodnevni kanal direktne veze s Turskom“, rekao je Šojgu u Kairu tokom razgovora s predsednikom Egipta Abdelom Fatahom Saidom el Sisijem. 

Nastavljaju se kontakti s državama Persijskog zaliva. 
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 25.11.[2015-11-26 09:12:10]

   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima  Ispod se nalazi interaktivna mapa...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 25.11.[2015-11-26 09:11:31]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 25.11. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Putin potpisao ukaz za dodelu zvanja Heroja Rusije pilotu koji je poginuo u Siriji[2015-11-26 09:05:28]

Vladimir Putin je potpisao Ukaz «O nagrađivanju državnim nagradama Ruske Federacije vojnika Oružanih snaga Ruske Federacije», prenosi sajt predsednika.

Turska narušila vazdušni prostor Grčke 2.244 puta u 2014. godini[2015-11-26 00:08:13]

  Turska tvrdi da je oborila ruski avion Su-24  jer je "narušio" vazdušni prostor Turske. Ovo saopštenje...

Putin: Poslali smo raketne sisteme S-400 u Siriju, ali to nije sve[2015-11-25 19:07:45]

Najozbiljnije ćemo se odnositi prema onome što se dogodilo

Spaseni pilot Su-24: Nije bilo nikakvih upozorenja sa turske strane[2015-11-25 18:44:33]

Imam obavezu da vratim "dug" za komandira

Poljska želi poništenje ugovora između Rusije i NATO-a iz 1997. godine[2015-11-25 18:41:25]

Poljska želi da poništi Osnivački akt Rusija-NATO iz 1997. godine, izjavio je ministar spoljnih poslova Poljske...

Ukrajina zatvorila vazdušni prostor za ruske avione[2015-11-25 18:37:07]

Ukrajina je zabranila svim ruskim avionima prolazak kroz njen vazdušni prostor, saopštio je ukrajinski premijer Arsenij...

Lavrov: Su-24 oboren nakon napada na tankere Islamske države[2015-11-25 15:44:21]

Incident sa ruskim Su-24 liči na planiranu provokaciju

Američki general: Obaranje ruskog aviona bilo planirano[2015-11-25 15:41:56]

Obaranje ruskog aviona možda je bilo provokacija turskog predsednika, koji ima tajni plan u sirijskom sukobu,...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski vazdušni napadi u Siriji - iz minuta u minut - 26.11.

Izvor: Vostok.rs, 27.Nov.2015, 09:47

27.11.2015. -..  ..  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima ..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod..Pregled bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji za...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.