Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 25.11.

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2015, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 25.11.

26.11.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu za 25.11. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 


>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

 

VIDEO VESTI




Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 25.11.

Stanje na frontu - .




 

 



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 24.11.


Putin: Energetska blokada Krima uz prećutnu saglasnost vlasti u Kijevu - Energetska blokada Krima bila je moguća samo uz prećutnu saglasnost zvaničnih ukrajinskih vlasti, ocenio je predsednik RF.

„Čudi samo stav naših partnera iz Kijeva. Bez njihove prećutne saglasnosti (sa dizanjem u vazduh dalekovoda u Hersonskoj oblasti na teritoriji Ukrajine) tih događaja ne bi moglo da bude, to je očigledno i jasno“ - kazao je ruski lider.

Putin je napomenuo da ukrajinske vlasti govore o neophodnosti vraćanja Krima u sastav te zemlje, ali se pri tom „iživljavaju nad ljudima, ponašaju se sasvim suprotno“.

„Pa dobro, njihov izbor je takav, ničeg novog i začuđujućeg tu nema“ - dodao je predsednik RF.

Prethodno je tužilac Republike Krim Natalija Poklonskaja rekla agenciji TASS da je protiv organizatora eksplozija koje su oborile dalekovode na teritoriji Hersonske oblasti podneta krivična prijava zbog diverzije za koju je u ruskom krivičnom zakoniku predviđena kazna zatvora do 20 godina.

Poljska želi poništenje ugovora između Rusije i NATO-a iz 1997. godine - Poljska želi da poništi Osnivački akt Rusija-NATO iz 1997. godine, izjavio je ministar spoljnih poslova Poljske Vitold Vaščikovski.

„To je bio sporazum političkog karaktera, pravno neobavezujući, donet u drugoj međunarodnoj realnosti. Mi insistiramo na izjednačavanju nivoa bezbednosti“, rekao je šef poljske diplomatije Vaščikovski u intervjuu listu „Gazeta viborča“.

Vaščikovski je naglasio da namerava da traži poništavanje Osnovnog akta Rusija-NATO.

Zato je ministar naveo da „Nemačka smatra da će to biti shvaćeno kao konfrontaciono ponašanje prema Rusiji“.

„Međutim, onda je pitanje (za Nemačku): o čijoj dobrobiti se više brinete? O državi koja je u savezu sa vama i predstavlja se za članicu NATO-a i EU ili o državi koja je van tih struktura i već vodi treći svetski rat: sa Gruzijom, Ukrajinom i sada u Siriji“, rekao je Vaščikovski.

Ukrajina zatvorila vazdušni prostor za ruske avione - Ukrajina je zabranila svim ruskim avionima prolazak kroz njen vazdušni prostor, saopštio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

„Vlada Ukrajine je donela odluku da uvede zabranu na sve tranzitne letove svih ruskih avio-kompanija kroz vazdušni prostor Ukrajine“, rekao je Jacenjuk na sastanku Vlade.

Ukrajina je prošlog meseca zabranila svim ruskim avio-kompanijama da lete za Ukrajinu, ali su ruski avioni mogli da preleću preko njene teritorije.

Zabrana stupa na snagu večeras u 23 časa.

Ukrajina više neće ruski gas - Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk saopštio je da je Vlada Ukrajine donela odluku da „Naftagas" obustavi kupovinu ruskog gasa.    

Ranije je šef „Gasproma" Aleksej Miler izjavio da se isporuka ruskog gasa Ukrajini obustavlja dok „Naftogas" ne uplati novi avans.    

„U 10 sati jutros ’Naftogas Ukrajine‘ je preuzeo ranije isplaćeni obim ruskog gasa. Novi avans nije stigao. Zahtevi za isporuku gasa od ’Naftogasa Ukrajine‘ nema. Na ovaj način, isporuke se obustavljaju do dobijanja novih uplata ukrajinske kompanije“, saopštio je novinarima šef „Gasproma“.

U isto vreme, već sada, pre nego što je stigla ozbiljna hladnoća, Ukrajina je počela aktivno uzimanje gasa iz podzemnih skladišta, koja su svakako nedovoljno popunjena, dodao je on.

„Odbijanje kupovine ruskog gasa stvara ozbiljne rizike za stabilan tranzit gasa u Evropu preko teritorije Ukrajine i za snabdevanje gasom ukrajinskih potrošača tokom predstojeće zime“, naglasio je Miler.

Francuska opozicija poziva Olanda da ukine sankcije Rusiji - Najveća francuska opoziciona partija Republikanci pozvala je predsednika Francuske Fransoa Olanda da ukine sankcije Rusiji zbog saradnje Moskve i Pariza u okviru borbe protiv takozvane Islamske države, preneo je Rojters.

„Smatram da je to zdravorazumski stav. Mislim da bi, ako stvaramo široku koaliciju, bilo besmisleno počinjati razmenu vojnih informacija, obaveštajnih podataka na najvišem nivou, a pritom odbijati izvoz poljoprivredne proizvode u Rusiju“, rekao je predsednik poslaničke grupe Republikanaca u Nacionalnom saboru (donji dom) Kristijan Žakob posle sastanka rukovodstva partije, uz učešće njenog lidera, bivšeg predsednika Nikole Sarkozija.

Poziv Republikanaca pojavio se uoči predstojeće posete francuskog predsednika Moskvi radi susreta s ruskim liderom Vladimirom Putinom. Oland u utorak boravi u poseti SAD, a u sredu će u Parizu razgovarati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Rusija šalje 300 dizel generatora Krimu, Kijevu ukida ugalj - Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je najavio da će Rusija isporučiti dodatnih 300 dizel generatora Krimu, koji je bez struje od noći između petka i subote, 22. i 23. novembra, kada su nepoznate osobe minirale stubove za energetsko snabdevanje u Hersonskoj oblasti, na jugu Ukrajine.

„Angažovali smo se na dodatnom raspoređivanju dizel generatora na Krimu kako bismo zadovoljili potrebe, naročito u onim selima gde ne postoji energetski sistem“, izjavio je Novak za rusku radio-stanicu Vesti FM.

Na teritoriji Krima uvedeno je vanredno stanje, pošto je bez električne energije ostalo oko 1,6 miliona potrošača. Krim u velikoj meri zavisi od ukrajinske struje, pošto čak 70 odsto električne energije poluostrvo dobija od Ukrajine.

Novak je rekao i da se izgradnja „energetskog mosta“ kojim će biti povezana teritorija ruskog regiona Krasnodara sa Krimom odvija po planu.

„Sve tvrdnje da su se radovi odužili potpuno su neutemeljene. Upravo je suprotno, gradnja se odvija po planu koji smo dogovorili u projektnoj dokumentaciji“, kazao je ministar, i dodao da će prva faza projekta izgradnje mosta koji će električnom energijom snabdevati Krim biti odobrena u decembru 2015. godine.

Novak je dodao i da bi Rusija mogla doneti odluku o obustavi isporuke uglja Ukrajini, što bi bila kontramera za energetsku blokadu Krima.

„Možda u ovoj situaciji, treba da preduzmemo relevantnu odluku o okončanju isporuka uglja naših komercijalnih organizacija koje snabdevaju ugljem ukrajinske elektrane“, izjavio je on.

Premijer Krima Sergej Aksjonov je rekao danas da je veliki broj naseljenih područja na Krimu i dalje bez struje.

„Nažalost, imamo veliki broj naseljenih mesta gde se struja uopšte ne isporučuje, a posebno je za žaljenje to što službenici zaduženi za rešavanje problema nestanka struje nisu ispunili svoje zadatke“, kazao je Aksjonov na sastanku kabineta.

Ministar Novak je takođe jutros najavio da će zvanična Moskva danas ili sutra obustaviti isporuke gasa Ukrajini zbog neplaćenih računa.

Rusija je pre manje od dva meseca obnovila isporuke Kijevu, nakon što su dve zemlje potpisale ugovor o obezbeđivanju isporuka do marta naredne godine.

Ukrajina je od tada, prema rečima Novaka, samo jednom imala avansnu uplatu za gas, zbog čega će Moskva, kako je rekao, „danas ili sutra“ obustaviti isporuke. 




 

Video vesti za 25.11.

Specijalna reportaža Grejema Filipsa

Intervju sa kapetanom DNR Dejanom Berićem

Grejem Filips sa kapetanom DNR Dejanom Berićem

Basurin o situaciji na frontu

Obuka snajperista Narodne vojske DNR

Ukrajina - iz minuta u minut -

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 25.11.[2015-11-26 09:12:10]

   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima  Ispod se nalazi interaktivna mapa...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 25.11.[2015-11-26 09:11:31]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 25.11. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Putin potpisao ukaz za dodelu zvanja Heroja Rusije pilotu koji je poginuo u Siriji[2015-11-26 09:05:28]

Vladimir Putin je potpisao Ukaz «O nagrađivanju državnim nagradama Ruske Federacije vojnika Oružanih snaga Ruske Federacije», prenosi sajt predsednika.

Turska narušila vazdušni prostor Grčke 2.244 puta u 2014. godini[2015-11-26 00:08:13]

  Turska tvrdi da je oborila ruski avion Su-24  jer je "narušio" vazdušni prostor Turske. Ovo saopštenje...

Putin: Poslali smo raketne sisteme S-400 u Siriju, ali to nije sve[2015-11-25 19:07:45]

Najozbiljnije ćemo se odnositi prema onome što se dogodilo

Spaseni pilot Su-24: Nije bilo nikakvih upozorenja sa turske strane[2015-11-25 18:44:33]

Imam obavezu da vratim "dug" za komandira

Poljska želi poništenje ugovora između Rusije i NATO-a iz 1997. godine[2015-11-25 18:41:25]

Poljska želi da poništi Osnivački akt Rusija-NATO iz 1997. godine, izjavio je ministar spoljnih poslova Poljske...

Ukrajina zatvorila vazdušni prostor za ruske avione[2015-11-25 18:37:07]

Ukrajina je zabranila svim ruskim avionima prolazak kroz njen vazdušni prostor, saopštio je ukrajinski premijer Arsenij...

Lavrov: Su-24 oboren nakon napada na tankere Islamske države[2015-11-25 15:44:21]

Incident sa ruskim Su-24 liči na planiranu provokaciju

Američki general: Obaranje ruskog aviona bilo planirano[2015-11-25 15:41:56]

Obaranje ruskog aviona možda je bilo provokacija turskog predsednika, koji ima tajni plan u sirijskom sukobu,...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 25.11.

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2015

26.11.2015. -..  ..  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima ..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod..Pregled bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji za...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.