Ruski raketni sistem S-300 u službi vojske Irana

Izvor: Blic, 10.Maj.2016, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski raketni sistem S-300 u službi vojske Irana

Iranska vojska opremljena je ruskim protivazdušnim raketnim sistemom "S-300" nakon dugog i kontroverznog procesa isporuke, potvrdio je danas iranski ministar odbrane Hosein Degan.

"Mogu da obavestim javnost da sada posedujemo strateški sistem `S-300` i da će biti u službi naše komande vojnog vazduhoplovstva za protivudare", naglasio je Degan.

Delovi sistema, uključujući cevi za projektile i radarsku opremu, bili su prikazani na vojnoj paradi 17. aprila u Teheranu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a SAD i Izrael kritikovali su Rusiju zbog prodaje sistema Iranu.

Iran i Rusija potpisali su ugovor o isporuci sistema 2007. godine, ali je Moskva 2010. godine suspendovala isporuku nakon što je Savet bezbjednosti UN usvojio rezoluciju protiv nuklearnog programa Teherana.

Tokom 2015. godine i neposredno nakon zaključenja međunarodnog sporazuma o kontroli iranskog nuklearnog programa, Moskva je ponovo odobrila isporuku sistema.

Iranci i Rusi pregovaraju i o isporuci borbenih aviona "Suhoj-30" što je, takođe, kritikovano iz Vašingtona.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iran dobio ruski protivazdušni sistem S-300

Izvor: RTS, 10.Maj.2016

Iranski ministar odbrane Hosein Degan ističe da je proces dostave sistema S-300 Iranu bio "dug i kontraverzan". . Degan je najavio i da će Iran početi ove godine da proizvodi protivvazdušni sistem Bavar 373 koji je, kako...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.