Ruski bombarderi iznad Holandije tokom sastanka NATO

Izvor: Blic, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski bombarderi iznad Holandije tokom sastanka NATO

Dva ruska strateška bombardera, koja su letela "neouobičajnom trasom", približila su se danas Holandiji, gde su se sastali ministri odbrane zemalja članica NATO, saopštila je norveška vojska.



Ruski avioni "tupoljev 160" leteli su blizu norveške obale, a zatim između Velike Britanije i Danske, da bi se zatim okrenuli 190 kilometara severozapadno od Holandije, gde je juče u gradu Nordvajku počeo dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO.

"Leteli su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veoma neuobičajnom trasom, u poređenju sa onim na šta smo navikli", izjavio je portparol norveške vojske potporučnik Džon Espen Lijen u telefonskom razgovoru sa agencijom AP.

"Mogla je to da bude slučajnost, ali postoji i mogućnost da je to bio signal namenjen Zapadnoj alijansi", rekao je Lijen.

Portparol norveške vojske je saopštio da su ranije u toku dana dva ruska aviona "tupoljev 95" preletela neuobičajno blizu Norveške, ali da su ostala "u međunarodnom vazdušnom prostoru", kao i da se njihov let smatra "rutinskim". Zbog lošeg vremena, Norveška nije poslala lovce "F-16" da presretnu prvi par aviona, ali su oni uspeli da uzlete dok su se bombarderi vraćali sa severa. Norveški piloti su tada primetili drugi par aviona, koji se kretao ka jugu, navela je američka agencija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.