Izvor: RuskaRec.ru, 17.Apr.2017, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski arktički korpus: usplamtela baklja na hladnom severu

Osnovu ovog armijskog korpusa će činiti arktičke motostreljačke brigade - skr.rus. OMSBr, koje su raspoređene na poluostrvu Kola. Po mišljenju mnogobrojnih vojnih eksperata, novoformirani armijski korpus će postati važan element zaštite ruskih strateških interesa u Arktičkom regionu.
Njegovo formiranje je započelo još sa početka 2017. godine. Trenutno, je pri kraju integracija posebnog bataljona veze, kojeg čine profesionalni vojnici. Ovaj segment će obezbediti čistu >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << i zaštićenu komunikaciju između komande korpusa, potčinjenih jedinica i samostalnih borbenih grupa, kao i jedinica tj. komande Severne flote i Generalštaba VRF.
U njegov sastav će ući 2 arktičke motostreljačke brigade. 80. OMSBr stacionirana u arktičkoj varošici Alakurti, i 200. OMSBr iz gradića Pečenga. Radi se o specifičnim vojnim formacijama, koje su osposobljene za izvođenje najsloženijih borbenih zadataka u surovim arktičkim uslovima. Ove brigade su opremljene specijalnom borbenom i transportnom tehnikom, koja je pogodna za upotrebu u ekstremnim zimskim uslovima, i to na terenu koji je često vrlo neprohodan.
Ukupna jačina ovih brigada se procenjuje na oko 6,000 dobro uvežbanih i opremljenih ljudi.
Njihov sastav čini ljudstvo koje je prošlo veoma zahtevnu obuku. Brigade su selektirane tako da ih odlikuje granitna čvrstina i borbena žilavost. Gotovo svi njihovi pripadnici znaju da koriste zimsku opremu, skije, saonice, umeju da koriste irvase i pse, kao i da borave pod otvorenim nebom na temperaturama koje znaju da padnu i ispod -50 stepeni Celzijusa.
Šta čuvaju severni bastioni Rusije?

Brigade OMSBr se uglavnom sastoje iz 3 motostreljačka bataljona (opremljeni MT-LB, MTLBT, MTLB-VMK, DT-10, DT-30, TTM-1901 „Berkut“) i ojačani specijalnim izviđačko-diverzantskim sastavima, 1 tenkovskog bataljona opremljenog tenkovima T-72B3, 3 artiljerijska diviziona (2SZ „Akaciя“, BM-21 „Grad“, Nona-K), 2 diviziona PVO, inženjerijskog bataljona, čete za izviđanje i elektronsku borbu (BPL „Orlan“), kao i čete ABHO.
Pored 80. i 200. OMSBr, tu se nalazi i 61.  samostalna brigada mornaričke pešadije OBRMp poznatija kao „Beli medvedi“ sa oko 3,000 ljudi koji su raspoređeni u 4 desantno-jurišna bataljona, specijalni izviđačko-desantni bataljon i oklopno-mehanizovani bataljon. Pored ovih bataljona, brigada raspolaže artiljerijsko-raketnim sredstvima, a ima i jaku PVO komponentu koja štiti vazdušni prostor iznad zone njene operativne odgovornosti.
O celokupnom ovom procesu pozitivnu ocenu je dao i poznati ruski vojni ekspert, Viktor Murahovski, koji je istakao da je formiranje ovako krupnog operativnog sastava na poluostrvu Kola garant zaštite ruskih nacionalnih interesa na Arktiku.
„Nebo-M“ lovi hiperzvučne ciljeve

„U poslednje vreme je značajno pojačana aktivnost NATO snaga na ovom prostoru. Posebno se to odnosi na delovanje ovih snaga u pograničnom delu između Ruske Federacije i Norveške. Formiranje sastava ove veličine je potpuno svrsishodan potez, jer je operativni prostor koji treba da se pokriva zaista ogroman. Novoformirani armijski korpus će za sada biti dovoljan da odbije bilo kakve pretnje i čvrsto zaštiti severnu kapiju Rusije“, istakao je ruski vojni ekspert.
Prema rečima ruskog vojnog istoričara Alekseja Isajeva, iskustva Crvene armije koja je na ovom prostoru tokom 2. svetskog rata izvodila ratne operacije su takva, da nije samo dovoljno imati obučeno ljudstvo i specijalnu tehniku. Još je važnije imati iskusan i snalažljiv komandni kadar, koji može da kreira i efikasno sprovodi borbene operacije, bez obzira na surove uslove koji vladaju u Zapolarju:
„Od izuzetnog je značaja pravilna upotreba oklopno-mehanizovanih jedinica. Tenkovi, borbena vozila pešadije, samohodna artiljerija, mobilna sredstva PVO... sve to čini integrisan sistem koji je osnova modernog rata. Međutim, u uslovima kakvi vladaju na Arktiku potrebne su vanredne veštine (taktika upotrebe, snabdevanje, održavanje i remont tehnike) da bi ceo sistem nesmetano funkcionisao.“
Na kraju sveta: Između prirode i postapokalipse

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.