Ruska vojna flota: jačati borbenu moć

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2012, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska vojna flota: jačati borbenu moć

08.02.2012. -

Već do juna 2012. godine biće spreman detaljni program jačanja vojno-pomorske moći Rusije. Kako je saopštio potpredsednik vlade RF Dmitrij Rogozin koji koordinira odbrambeno-industrijski kompleks, vlada priprema 30-godišnji plan razvoja ratne mornarice zemlje.

Konkretni koraci na modernizaciji ruske flote preduzimaju se već danas. 1. februara 2012. godine u peterburškom preduzeću Severno brodogradilište bila je započeta izgradnja glavne korvete Gremjašči >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << iz bazičnog projekta. Za 10 godina flota Rusije namerava da primi u naoružanje sto brodova, među njima 35 korveta i 14 fregata. Trenutno Rusiji očigledno nedostaje brodova, smatraju eksperti. U Severnoj floti je jedna krstarica – Petar Veliki, ostale stoje usidrene, treba ih remontovati. Postoji par velikih protivpodmorničkih brodova i 15-ak stražarskih. Zato da bi se formirala brodska grupa za pohod u Atlantik i Sredozemno more, moraju da se sakupljaju brodovi raznih flota, ističe odgovorni urednik Nezavisnog vojnog pregleda Viktor Litovkin.

Ruskoj ratnoj mornarici potrebni su različiti brodovi – strateške nuklearne podvodne krstarice, višenamenske atomske podmornice, dizel podmornice. Kao i nuklerne krstarice, koje mogu da plove daleko u okean, nosači aviona, fregate, korvete, govori Viktor Litovkin.

To je neophodno da bi se štitili naši ekonomski interesi na obali, da bi smo se borili protiv pirata. I za demonstraciju naše zastave u Svetskom moru. Velika pomorska država Rusija ne može da bude prikovana za obalu.

Potreba samo za korvetama tipa Gremjašči sada iznosi 20 jedinica. Ali to nije problem za ruska preduzeća, ističe potpredsednik Akademije geopolitičkih problema Konstantin Sivkov.

Svako brodogradilište može da pravi borbene brodove. Pitanje je razrade i konstrukcije, kao i državnih narudžbina za brodogradilišta.

Za obnovu ratne mornarice Rusije od 2011. do 2020. planirano je da se potroši više od 150 milijardi dolara. Tada će modernizovana ruska flota moći da odgovori na sve pretnje i opasnosti, uvereni su eksperti.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Predsednikova „petorica“

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2012

08.02.2012. -..Petorica mladih ruskih naučnika su dobili Nagradu predsednika Rusije za 2011. godinu. Svi su mlađi od 35 godina, ali im je ova visoka nagrada dodeljena za doprinos razvoju nauke i inovacija u ključnim oblastima...Predsednikova nagrada se dodeljuje po četvrti put i prema tradiciji uručuje...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.