Predsednikova „petorica“

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2012, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednikova „petorica“

08.02.2012. -

Petorica mladih ruskih naučnika su dobili Nagradu predsednika Rusije za 2011. godinu. Svi su mlađi od 35 godina, ali im je ova visoka nagrada dodeljena za doprinos razvoju nauke i inovacija u ključnim oblastima.

Predsednikova nagrada se dodeljuje po četvrti put i prema tradiciji uručuje se u Kremlju na Dan nauke, 8. februara. Ove godine je za nagradu nominovano 200 naučnika, od kojih su izabrani oni koji je najviše zaslužuju. Naučni sekretar predsednikovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Saveta za nauku, tehnologije i obrazovanje, dopisnik Ruske akademije nauka Mihail Kovaljčuk posebno je pohvalio radove dvojice dobitnika nagrade, Pavela Kovaleva sa Sanktpeterburškog politehničkog instituta i Viktora Orlova sa moskovskog Naučno-istraživačkog instituta za konstruktivne materijale „Prometej". Nagradu su dobili za stvaranje tehnologija za proizvodnju čelika velike čvrstine koji je otporan na hladnoću. Ovaj čelik je od neprocenjive vrednosti u arktičkim uslovima, kod eksploatacije nafte i gasa, kod izgradnje brodova za severna mora, objašnjava jedan od dobitnika nagrade, Pavel Kovalev.

Radi se o jedinstvenom sistemu legiranja. Čelici velike čvrstine otporni na hladnoću imaju jedan niz velikih prednosti, uz to, i sama tehnologija njihove proizvodnje kojom se obezbeđuje potrebna struktura, omogućava ceo jedan kompleks dobrih mehaničkih i upotrebnih karakteristika.

Još jedan dobitnik predsednikove nagrade Andrej Rajgorodski je sa svojih 35 godina profesor na „Lomonosovu". Nagradu je dobio za velika dostignuća u diskretnoj matematici. Njegova istraživanja su dala veliki doprinos rešavanju zadataka iz teorije kodiranja. Što se pak tiče njihove praktične primene, naučnikov rad bi mogao da bude od pomoći za korisnike interneta, objašnjava Andrej Rajgorodski.

Postoji jedan matematički objekat koji se zove graf (što na ruskom znači „grof"). To je smešan naziv, ali nema nikakve veze sa titulom. Internet je takođe graf. Šta je to u suštini? Postoje sajtovi, oni su međusobno povezani linkovima. To se može prikazati slikovno: sajtovi bi izgledali kao tačke, a linkovi kao strelice između njih. Rezultat je jedan složen objekat koji se zove graf. Ako dobro razumemo njegovu strukturu iz matematičkog aspekta, jedan graf koji bi nastao ako nema spemerskih sajtova možemo uporediti sa onim koji nastaje kada ih ima. Tako se na određeni način mogu uhvatiti spem sadržaji.

Primenjeni zadaci su primarni i za drugu dvojicu naučnika nominovanih za predsednikovu nagradu – za naučnog saradnika Instituta za kristalografiju Ruske akademije nauka Ivana Blagova i za Vladimira Komleva, vodećeg stručnjaka akademskog Instituta za metalurgiju i materijalologiju. Ovaj prvi radi na stvaranju nove klase rendgenooptičkih uređaja koji će otvoriti velike mogućnosti za nanodijagnostiku. Drugi je postigao značajne rezultate u stvaranju i uvođenju u kliničku praksu biokompatibilnih materijala za hirurgiju i regenerativnu medicinu. Mnogi od Komlevljevih izuma već su uvedeni u probnu proizvodnju i koriste se u maksilofacijalnoj hirurgiji, u lečenju malignih tumora. Dodaćemo još samo to da će svakom od dobitnika Predsednikove nagrade biti isplaćeno 2,5 miliona rubalja.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.