Ruska veza

Izvor: Deutsche Welle, 18.Avg.2017, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska veza

„Moj angažman u Rosnjeftu neće naškoditi izbornoj kampanji SPD“, tvrdi bivši nemački kancelar Gerhard Šreder za švajcarski „Blik“. Nemačkoj su, kaže, u interesu dobre veze sa Rusijom. A otkrio je i koliko zarađuje…

„To je bila privatna odluka“ – tako je Gerhard Šreder obrazložio svoju nameru da se 29. septembra kandiduje za izbor u Nadzorni odbor ruske naftne kompanije Rosnjeft. Šreder odbacuje kritiku s kojom suočio – tako je bar izjavio za švajcarski >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << list „Blik“, koji inače pripada izdavačkoj kući „Ringier“, u kojoj je Šreder savetnik.

Nakon što je proteklog petka (11.8.) obelodanjeno da Šreder namerava da preuzme važnu funkciju u koncernu Rosnjeft koji je pod kontrolom Kremlja, ne prestaju da pljušte kritike. On je „plaćeni Putinov sluga“, izjavio je političar Zelenih Rajnhard Bitikofer za DW. Šef Hrišćansko-socijalne unije Horst Zehofer – koji inače ni sam nema problema da održava kontakte sa Rusijom i predsednikom Putinom – u svemu tome uočava „dozu neukusa“.

„Kampanja“ u korist Angele Merkel?

Bivši kancelar Šreder sve te kritike smatra „kampanjom u korist gospođe Merkel“. Kaže da „kleveta“ protiv njega ima za cilj da joj pomogne u izbornoj kampanji. A to što kritike stižu i iz njegovog sopstvenog tabora – i to čak i od kandidata socijaldemokrata (SPD) za kancelara Martin Šulca – Šredera ne zabrinjava. „Ne verujem da zbog Rosnjefta škodim svojoj partiji“. Izjavu Šulca, da on na Šrederovom mestu ne bi prihvatio ponudu da radi za Rosnjeft, bivši kancelar prokomentarisao je ovako: „Svako mora da zna šta govori. Ja ću izbornu kampanju Martina Šulca da podržim, ako on to bude želeo.“

Veze Gerharda Šredera sa Rusijom i Kremljom sežu u vreme kada mu je isticao mandata na funkciji kancelara. Godine 2005, Šreder je u Berlinu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom potpisao sporazum o izgradnji gasovoda Severni tok 1 i 2, koji prolaze Baltičkim morem. Nakon što nije ponovo izabran za kancelara, Preder je postao šef Nadzornog odbora kompanije koja upravlja poslovima oko gasovoda, a koja je ćerka-firma ruskog koncerna Gazprom.

Nemačke socijaldemokrate (SPD) su šokirane. Njihov bivši predsednik, nekadašnji kancelar Gerhard Šreder, mogao bi da počne da radi za ruski naftni koncern Rosnjeft. I to se dešava baš sada, u vreme izborne kampanje. (15.08.2017)

Ruskog predsednika Putina Šreder naziva ličnim prijateljem, i s njim je pre dve godine proslavio svoj sedamdeseti rođendan u Sankt Peterburgu. To je u njegovoj Socijaldemokratskoj partiji izazvalo ogorčenje. U to vreme, konflikt u istočnoj Ukrajini bio je na vrhuncu, nemački posmatrači u okviru misije OEBS-a bili su zarobljeni, a Evropska unija planirala je uvođenje sankcija Rusiji.

Najveći svetski proizvođač nafte – u vezi sa Kremljom

Sada bi Šreder trebalo da uđe u Nadzorni odbor Rosnjefta – naftnog koncerna koji kontroliše Kremlj i čiji je direktor Igor Sečin, poznat kao bliski Putinov saradni i jedan od najmoćnijih ljudi Rusije. Rosnjeft je preko 50 odsto u rukama ruske države i kontroliše 40 procenata ruskih nalazišta nafte i gasa. To je trenutno najveći proizvođač nafte na svetu. Šreder je naglasio da su ga Sečin i međunarodni akcionari koncerna pitali da preuzme mandat u Nadzornom odboru. Pored toga, veliki akcionarski paketi u Rosnjeftu, naglasio je bivši nemački kancelar, u vlasništvu su međunarodnih akcionara i kompanija, dakle ne samo ruskih, već i Glencore, BP, Katara i drugih.

Šrederov angažman, kako je rekao, doneće mu oko 500.000 američkih dolara godišnje – trećinu će zadržati, odnosno oporezovati, ruska država, a njemu će ostati 350.000 dolara. To je, i kad se odbije porez, veoma unosan posao za bivšeg nemačkog kancelara, koji će, kako računa, održavati četiri sednice Nadzornog odbora godišnje.

Šreder: Sankcije EU ne ispunjavaju svoj cilj

Na taj način Šreder želi da poboljša i odnose Evropske unije i Rusije. Sankcije Unije samo uslovno ispunjavaju svoj cilj, a obe strane morale bi da izađu jedna drugoj u susret, smatra Šreder i dodaje: „U tom pogledu ja bih želeo da dam svoj skromni doprinos“. Pored toga, on ističe i da je njegov novi posao „i u nemačkom interesu“. „Rosnjeft zapošljava u Nemačkoj nekoliko hiljada ljudi. Mislim da zaposlenima u toj kompaniji, ali i sindikatima, nije neprijatno saznanje da je jedan Nemac na tako važnoj funkciji.“

Naftni koncern Rosnjeft učestvuje u vlasništvu tri rafinerije, a pre nekoliko sedmica najavljeno je da želi da u Nemačku investira više od 600 miliona evra. „Rosnjeft bi tako mogao da izgradi mrežu benzinskih pumpi u Nemačkoj“, izjavio je još u maju direktor koncerna Igor Sečin, otvarajući nemačko sjedište Rosnjefta u Berlinu.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.