Ruska ambasada: Učešće Komšića i Bećirovića na Samitu krimske platforme — otvoreni neprijateljski čin

Izvor: Vostok.rs, 25.Avg.2023, 14:22

Ruska ambasada: Učešće Komšića i Bećirovića na Samitu krimske platforme — otvoreni neprijateljski čin

 
Iz Ambasade su istakli da su Krim i grad Sevastopolj ponovo ujedinjeni sa Rusijom u potpunom skladu sa međunarodnim pravom, prije svega – pravom naroda na samoopredjeljenje, predviđenom Poveljom UN i međunarodnim sporazumima o građanskim političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

U saopštenju se ističe da je odluka naroda Krima konačna i neopoziva, te da je status Republike Krim i grada Sevastopolja kao subjekata Ruske Federacije garantovan Ustavom Ruske Federacije i ne podliježe reviziji.
- Stoga prisustvo ovakvim skupovima doživljavamo kao otvoreno neprijateljski čin. Svaki oblik pridruživanja pomenutoj inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije. Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije - naglašava se u saopštenju.
Nakon pozorišnog učešća na "komemorativnim događajima" u Buči, gdje su kijevske vlasti, uz podršku Anglosaksonaca, besramno priredile inscenirane masakre civila koje je navodno izvršila ruska vojska, Ambasada Rusije toplo preporučuje bh "zastupnicima pravde" da posjete Aleju anđela u Donbasu – spomenik stotinama djece koja su poginula od ruku ukrajinskih neonacista.
- Uzimamo u obzir izjavu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Željke Cvijanović da je putovanje njenih kolega u Ukrajinu isključivo privatno i da nije odobreno od strane Predsjedništva BiH. Svoje ocjene iznio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik - naglašava se u saopštenju Ambasade Rusije.
U tom kontekstu, izjava jednog od članova Predsjedništva BiH da "BiH time izražava podršku Ukrajini" nije samo manifestacija megalomanije, već i grubo kršenje Ustava BiH, a samim tim i Dejtonskog mirovnog sporazuma.
- I još jedna stvar. Kabinet istog tog člana Predsjedništva BiH se prije neki dan pravdao o prirodi korištenja budžetskih sredstava prilikom posjete inostranstvu. Pretpostavljamo da bi bh poreske obveznike zanimalo kolika su sredstva utrošena za kupovinu, između ostalog, karata za "noćni voz" - napominju iz Ambasade Rusije.
Ukoliko se otkriju uštede u budžetu, Ambasada Rusije onda apsolutno ne isključuje da su putovanje, održani događaji i antiruske izjave plaćene od stranih mentora i sponzora pojedinih članova Predsjedništva BiH.
 
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšića rekao je na Trećem samitu Međunarodne krimske platforme u Kijevu da je Krim je Ukrajina i završio obraćanje pozdravom "Slava Ukrajini", koji je sporan zbog povezanosti s nacionalističkim pokretima iz Drugog svjetskog rata.
 
 
Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
 
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RTRS
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.