Rusija zvanično postala organizator Svetskog fudbalskog šampionata 2018. godine

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2011, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija zvanično postala organizator Svetskog fudbalskog šampionata 2018. godine

23.01.2011. - Fudbal igra važnu ulogu u životu svakog društva

Status organizatora Svetskog fudbalskog šampionata 2018. godine Rusija je dobila u nedelju posle potpisivanja deklaracije od strane Ruskog fudbalskog saveza i Međunarodne federacije fudbalskih udruženja (FIFA). Taj se događaj desio u Sankt-Peterburgu u okviru konferencije «Fudbal kao posao».

Ruski upit za održavanje svetskog šampionata je pobedio ozbiljne suparnike kao što su dva tandema >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Španija - Portugalija i Belgija - Holandija. Tome je prethodila ozbiljna priprema i, što je glavno, podrška vlade. Na čelu Organizacionog komiteta za pripremu šampionata će biti premijer Vladimir Putin.

Uoči potpisivanja deklaracie šef ruske vlade je primio predsednika izvršnog komiteta FIFA Jozefa Blatera. Za Rusiju – multinacionalnu i multikonfesionalnu zemlju održavanje šampionata je veoma važno, - rekao je Vladimir Putin.

Fudbal igra važnu ulogu u životu svakog društva. To je masovni sport, to je vrsta delatnosti, koja odvaja mlade od ulice, od alkohola, droge i duvana. Mi računamo da će pripreme za svetski šampionat i njegovo održavanje igrati veliku pozitivnu ulogu u životu naše zemlje, a da ne govorimo o infrastrukturi. Reč je ne samo o stadionima, već aerodromima, putevima, vezi, železnicama, - sve će to koristiti ne samo obožavaoci fudbala, već i svi građani Rusije.

Jozef Blater je podsetio da geslo fudbala «spajanje ljudi» odgovara Rusiji, gde će se turnir održavati u nekoliko regiona. Šef FIFA smatra da fudbal ima socijalno-kulturni značaj, te će šampionat postati za Rusiju važan događaj. Za sedam godina, koje su preostale do održavanja svetskog finala, Rusija je sposobna da pripremi mlade fudbalere, sposobne da se bore za titulu šampiona, - izrazio je uverenje Jozef Blater.

Prilikom pripreme svetskog fudbalskog šampionata će se aktivno koristiti iskustvo organizacije Zimske olimpijade u Sočiju 2014. godine. Tu Rusija aktivno sarađuje s MOK. Isto tako će se graditi rad ruskog Organizacionog komiteta-2018. FIFA će imenovati svoje stručnjake radi saradnje s Rusijom, koji će ne samo nadgledati već i učestvovati u pripremi svetskog turnira.

Održavanje međunarodnih takmičenja najvišeg nivoa je za Rusiju stvar časti. Ono ne samo povećava sportski prestiž zemlje, već i njen politički autoritet. Država, sposobna jednom u toku nekoliko godina da prihvati takve sportske turnire, mora da bude stabilna i ima dinamičan razvoj. Rusija to demonstrira u toku poslednje decenije.

Izvor: Golos Rossii, © kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.