Rusija, uhapšena dvojica saučesnika u napadu u školi

Izvor: RTS, 24.Jan.2018, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija, uhapšena dvojica saučesnika u napadu u školi

Ruski istražitelji uhapsili su dvojicu tinejdžera koji se terete za saučesništvo u prošlonedeljnom napadu u školi u ruskoj republici Burjatiji, javila je agencija "Tas", pozivajući se na istražni komitet.
"Na zahtev istražitelja, sud je odredio pritvor dvojici tinejdžera", naveo je Istražni komitet.

Portparolka ruskog Istražnog komiteta Svetlana Petrenko je rekla za Tas da saučesnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imaju 15 i 14 godina.
"Pošto su ispitani napadač, očevici i žrtve, kao i na osnovu rezultata istrage, ustanovljeno je da je napadač počinio napad zajedno sa drugovima iz odeljenja", istakla je Petrenkova.
Veruje se da su osumnjičeni saučesnici znali za namere napadača i da su mu pomogli da pripremi "molotvljev koktel". 
Napad sekirom u školi u selu Sosnovi Bor 19. januara izveo je 15-godišnjak, povredivši šestoro učenika i nastavnicu. On je učenik devetog razreda, a napao je dve godine mlađe učenike.
Potom je izazvao požar i sam sebi naneo povrede nožem.
Optužen je za pokušaj ubistva i njemu je juče određen dvomesečni pritvor.
Posle tog napada ruske vlasti su saopštile su da će blokirati grupe na društvenim mrežama koje pozivaju na napade nožem u školama. To je učinjeno pošto se pisalo da bi napad mogao da bude povezan sa "samoubilačkom igrom" poznatom pod nazivom "Plavi kit".
Zamenik ministra komunikacija Rusije Aleksej Voljin kazao je tada za Tas da ove grupe na društvenim mrežama ohrabruju masovno antisocijalno ponašanje i "u suštini podstiču učenike da počine samoubistvo".
"Nema sumnje da će biti blokirane poput igre 'Plavi kit'", rekao je Voljin.
Sergej Manjajlo, specijalni izaslanik predsednika Rusije Vladimira Putina za Sibirski federalni okrug, izjavio je ranije da je, prema preliminarnim informacijama, tinejdžer koji je izveo napad u školi u republici Burjatija u Sibiru bio član jedne zatvorene grupe na društvenim mrežama i da bi mogao da bude povezan sa napadačima u školama u drugim ruskim regionima.
Navodi se da je Putinov izaslanik incident u Burjatiji povezao sa igrom "Plavi kit" koja podstiče mlade ljude na samoubistvo i koja je, kako navodi Tas, prošle godine bila popularna među ruskim tinejdžerima.
Ruska agencija podseća da je prethodno 15. januara dvoje tinejdžera naoružanih noževima izvelo napad u školi u gradu Perm u podnožju Urala, tako što su ušli u zgradu, upali u učionicu u kojoj su bili mlađi učenici i namerno izboli 12 dece i nastavnika. Navodi se da su napadači potom ranili jedan drugog i odvedeni su bolnicu gde su kasnije pokušali da izvrše samoubistvo, ali su i dalje živi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

(VIDEO) PRVI SNIMAK HAPŠENJA: Ovako je savladan dečak što je sekirom iskasapio 7 školskih drugova! Uhapšena i DVOJICA SAUČESNIKA!

Izvor: Kurir, 24.Jan.2018

MOSKVA - Objavljen je snimak hapšenja tinejdžera (15) koji je prošle nedelje u školi u Sosnovom Boru u ruskoj republici Burnatiji sekirom napao školske drugove, a policija je saopštila i da je uhapsila dvojicu tinejdžera koji su mu bili saučesnici.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.