Rusija tvrdi: Velika Britanija mogla da otruje Skripalja

Izvor: N1 televizija, 28.Mar.2018, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija tvrdi: Velika Britanija mogla da otruje Skripalja

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da bi britanske specijalne službe mogle biti odgovorne za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Moskva navodi da nedostatak dokaza Velike Britanije ukazuje da je trovanje Skripalja "ozbiljna politička provokacija", prenela je agencija AP.

Velika Britanija optužila je prethodno Rusiju za napad nervnim agensom na nekadašnjeg dvostrukog agenta i njegovu ćerku. Rusija je odbacila optužbe >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i nazvala ih besmislenim.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je stav Rusije o trovanju bivšeg obaveštajca Sergeja Skripalja i dalje nedvosmislen i da Moskva ni na koji način nije umešana u taj incident.

"Nadamo se da će sve zemlje koje su se solidarisale sa Velikom Britanijom i donele odluku da proteraju ruske diplomate ipak razmisliti koliko je istinita informacija koja se predstavlja kao dokaz da je Rusija umešana u taj incident", rekao je on, preneo je Sputnjik.

Britanski zvaničnici ranije su odbacili tvrdnje Moskve o "mogućem britanskom učešću" u trovanje Skripalja.

Više od 20 zemalja proteralo je oko 130 ruskih diplomata zbog slučaja Skripalj.

Moskva priznaje da među proteranim diplomatama ima i obaveštajaca

Među ruskim diplomatama proteranim iz zapadnih zemalja zbog "slučaja Skripalj" ima i obaveštajaca, izjavio je šef ruske obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin.

"Među saradnicima Ministarstva spoljnih poslova postoje zvanični predstavnici naše službe, oficiri bezbednosti, ali mali broj", rekao je Nariškin novinarima.

On je naveo da je reč o licima "koja su zvanično predstavljena u tim zemljama kao saradnici SVR", i da su obezbeđivali saradnju sa specijalnim službama zemalja tih zemalja.

Nariškin je ocenio da je proterivanje ruskih diplomata "prljava i cinična provokacija", te da ju je realizovala grupa zemalja koja "formira atmosferu rusofobije".

"Odgovor će uslediti. Adekvatan, dosta oštar", rekao je Nariškin.

On je naveo da SVR poseduje široke instrumente za obaveštajni rad, koji će obezbediti zaštitu interesa Rusije u bilo kojoj tački sveta.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U trovanje Skripalja umešane britanske specijalne službe?

Izvor: Vesti-online.com, 28.Mar.2018

Velika Britanija ne želi da utvrdi krivce u slučaju trovanja bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, što nagoveštava da bi u taj incident mogle da budu uključene britanske specijalne službe, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije...- Analizom svih okolnosti,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.