Ruski Savet Federacije odobrio slanje ruske vojske na Donbas

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2022, 11:54

Ruski Savet Federacije odobrio slanje ruske vojske na Donbas

Ruski Savet Federacije odobrio slanje ruske vojske na Donbas, na prethodni zahtev predsednika Vladimira Putina.

Putin je, naime, zatražio danas od gornjeg doma parlamenta dozvolu za korišćenje oružanih snaga u inostranstvu nakon što je formalno priznao dva samoproglašena ukrajinska regiona, potvrdio je predsedavajući Gornjeg doma parlamenta Rusije.

Obraćajući se poslanicima tokom dela večernje sednice koja je emitovana na sajtu parlamenta, jedan od zamenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ministra odbrane rekao je da Rusija nije ostavljena bez izbora i zatražio je da se odobri raspoređivanje ruskih snaga u inostranstvu, preneo je Rojters.

Za ovu odluku o odobrenju zahteva predsednika Putina za slanje ruske vojske u Donbas glasala su 153 poslanika, protiv nije bio niko, a nije bilo ni uzdržanih, prenosi agencija RIA Novosti.

Rusija spremna da postavi baze u Donbasu ako bude potrebno

Moskva je spremna da postavi vojne baze u samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, ako to bude potrebno, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.

"Nije bilo razgovora o bilo kakvim bazama, ali će sve biti urađeno ako to bude potrebno", naglasio je visoki ruski diplomata i dodao da je ukazom o priznavanju republika Donbasa takva mogućnost predviđena, prenosi TASS.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u ponedeljak saopštio da Moskva priznaje suverenitet samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, a Rusija je sa njihovim liderima potpisala i sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći.

Putin je naložio Ministarstvu spoljnih poslova da uspostavi diplomatske odnose sa DNR i LNR i Ministarstvu odbrane da obezbedi mir na njihovim teritorijama, navodi TASS.

Lavrov: Rusija je garant bezbednosti DNR i LNR

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je njegova zemlja "garant bezbednosti Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR)", i da je Moskva potpisala "sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći" sa rukovodstvima tih republika.

"Mi garantujemo da ćemo osigurati njihovu bezbednost. Mislim da to svi razumeju", rekao je Lavrov, prenosi Ria Novosti.

On je dodao i da je Rusija zabrinuta zbog kontinuirane ratoborne retorike Kijeva i upumpavanja oružja u Ukrajinu.

Lavrov je rekao da se nada da će se Sekretarijat UN, u izjavama povodom odluke Rusije da prizna nezavisnost Donjecke i Luganske narodne republike, oslanjati na osnovne principe organizacije.

"Jako bih voleo da vidim rukovodstvo Sekretarijata UN, da se dajući neke izjave, pridržava osnovnih principa na kojima počiva organizacija i u skladu sa odlukama koje donose države članice", rekao je Lavrov za TV kanal Rusija-24, preneo je TASS.

Ruski ministar spoljnih poslova odbacio je danas i pretnju sankcijama, rekavši da će ih Zapad uvesti bez obzira na razvoj događaja, a za odgovor na rusko priznanje dva ukrajinska regiona rekao da je predvidljiv, prenosi Rojters.

"Naše evropske, američke, britanske kolege neće stati i neće se smiriti dok ne iscrpe sve svoje mogućnosti za takozvano "kažnjavanje Rusije". Već nam prete svim vrstama sankcija ili kako sada kažu, "majka svih sankcija“, rekao je Lavrov.

On je dodao da je Moskva već naviknuta na slične pretnje.

"Znamo da će sankcije ionako biti uvedene, u svakom slučaju. Sa ili bez razloga", zaključio je Lavrov.

On je pozvao i ostale zemlje da priznaju samoproglašene Donjecku i Lugansku narodnu republiku (DNR i LNR), nakon što je to u ponedeljak učinio ruski predsednik Vladimir Putin, navodi Rojters.

Rusija priznaje DNR i LNR u granicama koje su proglasile

Moskva priznaje Narodne republike Donjeck i Lugansk unutar granica koje su one proglasile, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je odgovarajući na pitanje novinara izjavio i da ne zna za navodno raspoređivanje ruskih mirovnih snaga u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici tokom noći, i nije mogao da potvrdi takve izveštaje, prenosi TAS S.

"Ne, ne mogu da potvrdim ovu informaciju, ne znam ništa o tome“, rekao je portparol Kremlja odgovarajući na pitanje.

Peskov je saopštio i da do sada nije bilo predloga od SAD da se organizuje novi razgovor predsednika Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, navodi TASS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Rudenko: Rusija spremna da nastavi dijalog sa zemljama EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2022

Rusija je spremna da nastavi dijalog o situaciji u Ukrajini sa evropskim zemljama, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko..."Spremni smo za dijalog sa svima, uključujući evropske partnere", poručio je Rudenko, prenosi agencija TASS...Rekao je da Rusija podržava mirno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.