Izvor: RTS, 11.Feb.2022, 12:28

Rusija raspoređuje nove trupe, Blinken tvrdi da bi invazija mogla da počne za vreme ZOI

Nove ruske snage nastavljaju da pristižu na ukrajinsku granicu i invazija na Ukrajinu bi mogla da počne u bilo kom trenutku, pa i tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, tvrdi američki državni sekretar Entoni Blinken, dok satelitski snimci koje je objavila jedna privatna američka kompanija ukazuju na nova razmeštanja ruskih vojnih snaga na nekoliko lokacija u blizini Ukrajine.
Govoreći na konferenciji za novinare u Melburnu nakon sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grupe Kvad (QUAD), Blinken je rekao da će Vašington nastaviti da povlači osoblje iz svoje ambasade i ponovio poziv američkim građanima u Ukrajini da odmah napuste tu zemlju.

"Jednostavno rečeno, nastavljamo da primećujemo veoma zabrinjavajuće znake eskalacije, uključujući nove ruske snage koje stižu na ukrajinsku granicu", istakao je Blinken.
Tvrdi da bi invazija mogla da počne u bilo kom trenutku, pa čak i za vreme Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje traju do 20. februara.
Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom i negira optužbe Zapada da možda planira da izvrši invaziju na tu zemlju.
Ipak, komercijalni satelitski snimci koje je objavila jedna privatna američka kompanija ukazuju na nova razmeštanja ruskih vojnih snaga na nekoliko lokacija u blizini Ukrajine, javila je agencija Rojters.
"Rusija raspoređuje trupe na nekoliko lokacija"Kompanija "Maksar tehnolodžiz" sa sedištem u SAD je saopštila da fotografije snimljene u sredu i četvrtak pokazuju "značajna nova raspoređivanja" vojnih trupa na nekoliko lokacija na Krimu, u zapadnoj Rusiji i Belorusiji.
Na Krimu, koji je 2014. godine ušao u sastav Rusije, pomenuta američka kompanija je, kako tvrdi, identifikovala veliko novo raspoređivanje trupa i opreme na aerodromu Oktjabrskoje severno od grada Simferopolja, uključujući 550 vojnih šatora i stotine vozila.
Nove trupe i oprema su, takođe, stigli u područje blizu baze Novoozernoje na Krimu, a primećeno je i novo raspoređivanje u blizini grada Slavne, na severozapadnoj obali poluostrva.
U Belorusiji, gde se trenutno održavaju zajedničke vojne vežbe Moskve i Minska, kompanija "Maksar" je identifikovala novo raspoređivanje trupa, vojnih vozila i helikoptera na aerodromu Zjabrovka u blizini Gomelja, manje od 25 kilometara od granice sa Ukrajinom.
Kompanija navodi i da je do velikog raspoređivanja trupa i snaga nedavno došlo na poligonu za obuku Kursk u zapadnoj Rusiji, na otprilike 110 kilometara istočno od ukrajinske granice.
Rusija nije otkrila koliko je trupa rasporedila i poručuje da ima pravo da pomera snage unutar svoje teritorije kako joj odgovara, insistirajući na tome da takve akcije ne predstavljaju spoljnu pretnju.
Donjeck: Ukrajina rasporedila divizion S-300 u DonbasS druge strane, predstavnik Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin kaže da su ukrajinske snage bezbednosti rasporedile u Donbasu divizion protivvazdušnog sistema S-300.
Basurin je naveo da je divizion S-300 prebačen iz Odeske oblasti, prenosi agencija RIA Novosti.
Samoproglašene Narodna Republika Donjecka i Luganska tvrde da Kijev priprema ofanzivu na Donbas, dok Zapad optužuje Rusiju da gomila trupe na granici sa Ukrajinom i da priprema invaziju na tu zemlju.
Kremlj: Kijev čini sve da izbegne sprovođenje minskih obavezaRusija i Ukrajina nisu uspele da postignu bilo kakav napredak ni u danu pregovora sa francuskim i nemačkim zvaničnicima u Berlinu, čiji je cilj bio okončanje osmogodišnjeg sukoba u istočnoj Ukrajini.
Ruski izaslanik Dmitrij Kozak je sinoć na konferenciji za novinare, održanoj nakon razgovora u Berlinu, izjavio da nije bilo moguće pomiriti različita tumačenja Rusije i Ukrajine o sporazumu iz Minska iz 2015. godine.
Kremlj tvrdi da Ukrajina čini sve da izbegne sprovođenje svojih obaveza iz Minskih sporazuma.
"U stvari, nema potrebe za komplikovanjem cilja, a cilj je da se obezbedi sprovođenje minskog paketa mera pošto su u njemu sadržane obaveze stranaka. To je cilj", rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, prenosi ruska agencija Tas.
Peskov kaže da pregovarači do sada nisu bili u mogućnosti da se približe postizanju ovog cilja, komentarišući najnoviju rundu pregovora Normandijske četvorke.
Naglašava da Ukrajina "radi sve, koristeći različita tumačenja, kako bi izbegla sprovođenje poverenih obaveza".
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AMERIKANCI OBJAVILI SATELITSKE SNIMKE Vide se nove ruske trupe blizu Ukrajine

Izvor: Kurir, 11.Feb.2022

Komercijalni satelitski snimci koje je objavila privatna američka kompanija pokazuje raspoređivanje novih ruskih snaga na nekoliko lokacija u blizini Ukrajine, što ukazuje na to da Moskva nastavlja da gomila snage dok traju diplomatski napori za smirivanje krize.

Nastavak na Kurir...

SAD šalju dodatnih 3.000 vojnika u Poljsku

Izvor: VOA, 11.Feb.2022

Sjedinjene Države će narednih nekoliko dana poslati dodatnih 3.000 vojnika u Poljsku, saopštio je neimenovani visoki zvaničnik Sekretarijata za odbranu, dok Rusija drži vojne vežbe u Belorusiji i Crnom moru posle raspoređivanja snaga blizu Ukrajine. Rusija je rasporedila dodatne trupe blizu...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.