Rusija objavila tajna dokumenta o masakru u Katinu

Izvor: Blic, 28.Apr.2010, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija objavila tajna dokumenta o masakru u Katinu

Rusija je danas, po nalogu predsednika Dmitrija Medvedeva, na vebsajtu Državnog arhiva objavila do sada tajne dokumente o masakru poljskih oficira u Katinskoj šumi 1940. godine.

Šef Državnog arhiva Andrej Artizov saopštio je da su elektronski primerci autentičnih dokumenata sa svim beleškama prvi put postali dostupni svetskoj javnosti, javio je Itar-Tas.

Uvid u dokumenta iz takozvanog "Paketa broj jedan", do sada su imali samo specijalni istražitelji, a oktobra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1990. godine, po nalogu tadašnjeg predsednika Rusije Borisa Jeljcina, primerci ovih dokumenata predati su poljskom predsedniku Lehu Valesi.

Ruska agencija navodi da je tragedija u Katinu zločin koji su počinili Josif Staljin i njegovi saučesnici, kada je od aprila do maja 1940. godine, 18 kilometara zapadno od grada Smolenska na zapadu Rusije, streljano i pokopano ukupno 4.421 poljski oficir.

Identitet svakog oficira je utvrđen, dok istoričari navode da je na ovom mestu nestalo oko 10.000 ljudi, navodi Itar-Tas. Zapadni mediji, međutim, navode da je u Katinu stradalo 22.000 poljskih oficira.

Poljska je više puta tražila od Rusije da objavi tajne dokumente o masakru u Katinskoj šumi, a odnosi dveju zemalja godinama su zbog toga bili zategnuti.

Poljski državni vrh, predsednik Leh Kačinjski i još 95 državnih i vojnih zvaničnika, poginuli su u avionskoj nesreći 10. aprila u blizini Smolenska, dok su išli na komemoraciju povodom obeležavanja 70 godina od ovog zločina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.