Rusija nastavlja insistiranje na pregovorima Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija nastavlja insistiranje na pregovorima Beograda i Prištine

BEOGRAD - Rusija će i dalje odlučno insistirati na nastavku pregovora Beograda i Prištine pod patronatom UN i uz striktno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, rekao je predsednik Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Konstantin Kosačov.

"Rusija je uvek isticala da ćemo biti saglasni sa bilo kojim rešenjem oko kojeg se dogovore zvanični Beograd i Priština. Rusija je isto tako slala poruke Tbilisiju da je za Moskvu prihvatljivo bilo koje rešenje sa kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se saglase Gruzini i Osetini u toku političkog procesa", rekao je Kosačov za "Večernje novosti".

On je dodao da su u slučaju Srbije zapadne sile bukvalno razrušile taj politički proces i jednostrano priznale nezavisnost separatista na Kosovu, zbog čega su se međunarodne okolnosti promenile, pa je Moskva priznala Južnu Osetiju i Abhaziju.

"Zato su žrtve južnoosetijskog problema danas i (gruzijski predsednik) Mihail Sakašvili i sve države koje su priznale nezavisnost Kosova", naveo je Kosačov i dodao da je nelegalno priznanje Kosova poslalo najozbiljniji signal Sakašviliju da krene u napad na Južnu Osetiju, jer je posle Kosova razrušen međunarodni princip čuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Kosačov je optužio SAD da primenjuju dvojne standarde u politici i da se na svetskoj političkoj sceni ponašaju isključivo prema svojim interesima, a ne uz poštovanje međunarodnog prava.

"SAD su destabilizovale Bliski istok, Balkan, Kavkaz, a sada imaju cilj da destabilizuju i odnose Rusije i EU. Naša poruka evropskim zemljama je da moraju da shvate da njihovi odnosi sa Rusijom imaju i za njih i za nas veliku vrednost i da ne bi trebalo te odnose da žrtvuju zbog interesa Amerike", rekao je Kosačov.

On je dodao da od ponašanja NATO saveza zavisi da li će Rusija sa tim vojnim blokom prekinuti odnose.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.