O Anici Savić Rebac u KS Barka u četvrtak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2024, 08:24

O Anici Savić Rebac u KS Barka u četvrtak

Predavanje o Anici Savić Rebac, čuvenoj pesnikinji i jednoj od najobrazovanijih žena s početka 20. veka, biće održano u četvrtak, 20. juna, u 19 časova u KS Barka u okviru projekta "Matica srpska: u susret publici",  koji organizuju Matica srpska i Mreža kulturnih stanica.

Sa 12 godina je prevodila Šelija, a prvi prevodi su objavljeni u "Brankovom kolu". Sa 14 godina je počela da piše i objavljuje poeziju. Čitala je na engleskom, francuskom, grčkom, latinskom i nemačkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jeziku.

Zahvaljujući njenom izučavanju, helenska književnost više nije bila posmatrana kao junački ep nego kao teatar o ljubavi, gledano iz neoplatonističkog ugla.

Zbog nedovoljne proučenosti i značaja književne i filozofske reči Anice Savić Rebac za srpsku i evropsku književnost kao i celokupnu kulturu 20. veka, neophodno da se o učenoj Novosađanki što više čuje i zna.

O Aničinom životu i poeziji govoriće msr Sanja Perić, a o njenim esejističkim razmišljanjima, vezi sa Maticom srpskom i melanholičnoj sudbini koja ju je na kraju odvela u samoubistvo kazivaće dr Svetlana Milašinović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.