Rusija i Turska dogovorile primirje u sirijskom Idlibu

Izvor: Vostok.rs, 11.Jan.2020, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Turska dogovorile primirje u sirijskom Idlibu

Rusija i Turska su se dogovorile da se u sirijskom Idlibu od ponoći 12. januara uvede primirje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.
Turska i Rusija su se dogovorile da se u zoni deeskalacije u Idlibu uspostavi prekid vatre kako bi se prekinuli vazdušni i kopneni napadi i sprečili novi migracioni tokovi i kako bi se doprinelo normalizaciji života u tom području“, navedeno je u saopštenju. U Siriji su formirane četiri zone deeskalacije u skladu sa dogovorom koji je postignut u maju 2017. godine na rusko-iransko-turskim pregovorima u Nur-Sultanu (bivša Astana). Tri zone su 2018. godine prešle pod kontrolu Damaska, dok četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakije, Hame i Alepa — i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti. Njen najveći deo drže teroristi „Nusra fronta“. Generalštab Oružanih snaga Sirije saopštio je 24. decembra da je tokom vojne operacije koja je počela 19. decembra od terorista oslobođeno više od 40 sela u Idlibu.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.