Rusija i NASA potpisale sporazum o obuci posada za misije na druge planete

Izvor: Vostok.rs, 11.Nov.2016, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i NASA potpisale sporazum o obuci posada za misije na druge planete

Rusija i NASA potpisale su sporazum o programu kopnene izolacije za obuku posade astronauta za buduće misije na druge planete, izjavio je direktor Instituta za biomedicinske probleme (IBMP) Ruske akademije nauka Oleg Orlov.

„Pripremljen je petogodišnji program održavanja izolacionih eksperimenata. Sa NASA je već potpisan sporazum“, rekao je Orlov.

Prvi eksperiment u okviru ideologije stvaranja Međunarodnog centra za međuplanetarne letove održaće se u jesen 2017. godine, istakao je Orlov. Prema njegovim rečima, kompleks međunarodnog centra će proraditi u bliskoj budućnosti.

IBMP je predstavio projekat u okviru kojeg se planira da se do 2021. sprovede nekoliko eksperimenata kopnene izolacije u trajanju od nekoliko nedelja do godinu dana. Najveći izolacioni eksperiment koji je Rusija sprovela u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom bio je „Mars 500“. Tokom treće faze projekta koji je simulirao let na Mars, šest dobrovoljaca provelo je u specijalnom kompleksu 519 dana. Eksperiment je uspešno završen u novembru 2011. godine.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski naučnici razvili veštačku gravitaciju za MKS

Izvor: Vostok.rs, 11.Nov.2016

Ruski naučnici razvili su centrifugu malog prečnika kojom će se veštačkim putem stvarati gravitacija na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.. . Centrifuga za stvaranje veštačke gravitacije biće smeštena na modul na naduvavanje koji je Rusija razvila na MKS, izjavio je direktor Ruskog instituta...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.