Izvor: RTS, 13.Okt.2020, 23:20

Rusija i Kina dobile mesto u Savetu za ljudska prava UN-a

Rusija i Kina su izabrane za nove članice Saveta za ljudska prava Organizacije ujedinjenih nacija, uprkos čestim kritikama zbog kršenja ljudskih prava.
Svoje mesto ovoga puta nije dobila Saudijska Arabija, koja je takođe bila u trci.
Savet za ljudska prava Organizacije ujedinjenih Nacija (UNHRC) je telo Ujedinjenih nacija zaduženo za promociju i zaštitu ljudskih prava širom sveta.
Članovi Generalne skupštine biraju 47 članova koji zasedaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << UNHRC-om. Mandat svakog člana je tri godine, a nijedan član na može da ima više od dva uzastopna mandata.
Mandati su raspoređeni po regionalnim grupama UN-a i to: 13 mesta za Afriku, 13 za Aziju, šest za istočnu Evropu, osam za Latinsku Ameriku i Karibe i sedam za zapadnu Evrope i ostale grupe.
U ovom navratu, birano je 15 novih članica.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kina, Rusija i Kuba dobile mesto u Savetu za ljudska prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2020, 00:04

Kina, Rusija i Kuba dobile su mesto u Savetu UN za ljudska prava, što je američki državni sekretar Majk Pompeo osudio zbog navodne istorije kršenja ljudskih prava u tim zemljama. Saudijska Arabija nije uspela da obezbedi svoje mesto u Savetu, a ova odluku pozdravili su aktivisti za zaštitu ljudskih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.