Kina, Rusija i Kuba dobile mesto u Savetu za ljudska prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2020, 00:04

Kina, Rusija i Kuba dobile mesto u Savetu za ljudska prava

Kina, Rusija i Kuba dobile su mesto u Savetu UN za ljudska prava, što je američki državni sekretar Majk Pompeo osudio zbog navodne istorije kršenja ljudskih prava u tim zemljama. Saudijska Arabija nije uspela da obezbedi svoje mesto u Savetu, a ova odluku pozdravili su aktivisti za zaštitu ljudskih prava, piše AP.

Rusija i Kuba su mesto u Savetu za ljudska prava UN dobile bez poteškoća, dok je situacija u slučaju Kine i Saudijske Arabije bila neizvesna.

U tajnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << glasanju 193 članice Generalne skupštine UN, Pakistan je dobio 169 glasova, Uzbekistan 164, Nepal 150, Kina 139, a Saudijska Arabija samo 90 glasova.

Američki državni sekretar Majk Pompeo osudio je današnji izbor Kine, Rusije i Kube, kao i prošlogodišnji Venecuele. On je rekao da su ovo zemlje sa "gnusnom istorijom ljudskih prava" i da ova odluka dodatno opravdava povlačenje SAD iz ovog tela, koju je Vašington najavio 2018. godine.

On je rekao da će SAD preduzeti sopstvene akcije da kazne one koji zloupotrebljavaju ljudska prava u kineskoj pokrajini Sinđang, Mjanmaru, Iranu i drugde.

Izraelski ambasador pri UN je pozvao sve demokratske zemlje u Savetu da odmah istupe iz ovog "sramotnog i antisemitskog tela".

Aktivisti su se usprotivili kandidaturi Kine, Rusije i Kube za članstvo u Savetu za ljudska prava UN, zbog njihovog gotovo zanemarljivog doprinosa u oblasti zaštite ljudskih prava.

Sličan stav izneli su i u pogledu kandidature Saudijske Arabije, koju su optužili za kontinuiran napad na aktiviste za zaštitu ljudskih prava i prava žena i disidente. "Hjuman rajts voč" je pozdravio odluku da Saudijska Arabija ne bude primljena u Savet za ljudska prava UN.

Prošle nedelje koalicija organizacija za zaštitu ljudskih prava iz Evrope, SAD i Kanade pozvala je članice Generalne skupštine UN da se usprotive izboru Kine, Rusije, Saudijske Arabije, Kube, Pakistana i Uzbekistana, zbog toga što ih istorija njihovog odnosa prema zaštiti ljudskih prava čini nekvalifikovanim za tako nešto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.