Rusi pokazali američkim inspektorima hipersonično oružje

Izvor: RTS, 26.Nov.2019, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi pokazali američkim inspektorima hipersonično oružje

Predstavnici ruske vojske su pokazali američkim vojnim inspektorima hipersonični raketni sistem, "avangard", u skladu sa sporazumom o kontroli naoružanja "Nju start" (Novi početak).
Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je američki tim prethodna dva dana bio u mogućnosti da se upozna sa ruskim hipersoničnim oružjem.

Za sada nije poznato da li su inspektori videli "avangard" u akciji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />"Avangard" može da nosi nuklearne i konvencionalne bojeve glave, a uspešno je testiran krajem prošle godine.
"'Avangard' ima interkontinentalni domet i može da leti u atmosferi 20 puta brže od zvuka. Prema meti leti kao meteorit, kao vatrena lopta", izjavio je ranije ruski predsednik Vladimir Putin.
Raša tudej navodi da je Pentagon požurio da razvije slično oružje nakon što je Rusija izvela testiranje.
Iz Moskve je saopšteno da su odlučili da prikažu oružje, ččije su mnoge karakteristike tajna, u pokušaju da ponovo zaživi Sporazum o strateškom smanjenju oružja, koji bi trebalo da istekne 2021. godine.
Iako je Rusija odradila papirološki deo kako bi se sporazum produžio, Vašington nije odgovorio na potez Moskve.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.