Rusi odjavili Francuze za brodove,traže pare nazad

Izvor: Mondo, 26.Maj.2015, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi odjavili Francuze za brodove,traže pare nazad

Rusija više neće čekati Francusku da isporuči nosače helikoptera tipa "mistral" i sada je tema razgovora dve države iznos kompenzacije koju će Pariz morati da isplati Moskvi, jer nije ispunio odredbe ugovora, saopštila Moskva.

Foto: Chinatopix via AP

"Rusija ih neće uzeti i to je gotova stvar, sada imamo samo jednu diskusiju, a to je novčani iznos koji treba da bude vraćen Rusiji", rekao je zamenik predsednika Kolegijuma vojno-industrijske komisije Rusije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Oleg Bočkarjov.

On je dodao da Rusija planira da izgradi svoje nosače helikoptere klase "mistral" kao zamenu za one koje nije isporučila Francuska.

"Planirali smo takve tipove brodova, trenutno su u projektnoj fazi, ali ćemo ih graditi na malo drugačiji način. Imamo donekle drugačiju tehnologiju rada morskih desantnih plovila, nećemo jednostavno kopirati 'mistrale'", rekao je Bočkarjov, javila je ruska agencija Sputnik.

Specijalni predstavnik iz Francuske za rešavanje situacije sa "mistralima" uskoro bi trebalo da dođe na pregovore u Rusiju, naveo je Bočkarjov.

"(Luis) Gotje će stići u Rusiji danas ili sutra na vrlo teške pregovore o 'mistralima'", rekao je Bočkarjov novinarima.

Ugovor o isporuci dva nosača helikoptera tipa "mistral" zaključili su francuska kompanija "DCNS/STX" i ruska firma "Rosoboronoeksport" 2011. godine, a vrednost ugovora je bila 1,2 milijarde evra.

Prvi brod "Vladivostok" trebalo je da bude isporučen Rusiji u novembru prošle godine, ali je francuski predseednik Fransoa Oland "stavio isporuku na čekanje kao izraz njegovog neslaganja sa navodnim mešanjem Moskve u ukrajinsku krizu", navodi Sputnik.

Drugi nosac helikoptera "Sevastopolj" trebalo je da bude isporučen ove godine.

Ranije ovog meseca Pariz je predložio raskid ugovora i ponudio da plati oko 865 miliona dolara, pod uslovom da Moskva dozvoli da Francuska proda nosače helikoptera trećoj strani, ali Moskva je odbila ponudu Pariza, jer se dogovor trenutno procenjuje na vrednosti od oko 1,3 milijarde dolara.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.