Rusi isključuju Sloveniju iz Južnog toka?

Izvor: BKTV News, 28.Apr.2014, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi isključuju Sloveniju iz Južnog toka?

Ponovnim uključivanjem Austrije u projekat gasovoda Južni tok, Slovenija gubi važan adut u pregovorima sa Gazpromom, jer njena trasa prestaje da bude jedina moguća u povezivanju gasovoda iz Mađarske prema Italiji, piše ljubljanski Dnevnik.

Nakon što se u projekt sada i službeno uključila Austrija, jako se povećao rizik da Rusi još pre početka gradnje gasovoda iz projekta ispuste Sloveniju, piše taj list.

Po najnovijim >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << planovima, Mađarska i Italija vezali bi se preko dva kraja gasovoda, ali je postalo upitno hoće li se Gazpromu izgradnja deonice gasovoda kroz Sloveniju isplatiti, koja inače košta milijardu evra, kada gas iz Mađarske mogu preusmeriti na postojeći trans-austrijski gasovod, s manjim dogradnjama mreže, navodi taj list.

Austrija se iz projekta Južni tok povukla 2010. godine, ali da se u njega sada vraća potvrdio je, kako se napominje, prošlonedeljni susret u Beču predsednika Gazproma Alexeya Millera s predsednikom uprave OMV Gerhardom Roisom, kao i to što je Millera, uprkos krizi oko Ukrajine, primio i austrijski ministar privrede Rajnhold Miterlehner.

Očito je da je Gazprom od austrijske vlade dobio garancije da će se ona potruditi da zaobiđe pravne prepreke povezane sa evropskom energetskom legislativom, koje Rusima prilikom izgradnje Južnog toka postavlja Brisel.

Rusija i Gazprom nisu bili zadovoljni razvojem situacije oko gradnje kraka gasovoda u Sloveniji. Zato su tražili garanciju da će se to ubrzati, do čega nije došlo, piše taj list.

Uz to, Slovenija je prethodnih meseci bila pod silnim pritiskom evropskog poverenika za energiju Gintera Etingera. On je državama članicama koje učestvuju u projektu Južni tok otvoreno zapretio da ih čeka postupak pred sudom EU, kao i da mogu izgubiti deo evropskih sredstava, ako privremeno ne zamrznu taj projekat, piše ljubljanski Dnevnik.
Izvor: tanjug.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.