Rusef: Neću odustati od borbe

Izvor: Danas, 20.Apr.2016, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusef: Neću odustati od borbe

Brazilija -

Brazilska predsednica Dilma Rusef je izjavila da je "užasnuta" zbog nastojanja da se opozove s funkcije, te da joj je savest čista. Obraćajući se nakon što je Donji dom Kongresa izglasao da se pokrene procedura za njen opoziv, Rusefova je rekla da nije uradila ništa loše.


Šefica države je optužena za manipulisanje sredstvima državnog budžeta, što ona negira. Prema rečima dopisnika, prenele su agencije, Rusefova je govorila smireno i odmereno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << naglasivši da će se boriti protiv "nepravde" s kojom se suočava, te da neće podlegnuti pritiscima.

Ona je rekla da protiv nje nije iznet nijedan dokaz, te je inicijativu za njen opoziv nazvala državnim udarom. Ona je istakla da neće odustati od borbe i biti poražena. "Neću biti poražena, paralisana. Nastaviću da se borim i boriću se kao što sam činila celog života", rekla je Rusefova.

Poslanici Donjeg doma Kongresa su ogromnom većinom glasova odlučili u nedelju da se pitanje opoziva predsednice iznese pred Gornji dom, odnosno Senat, koji sada treba da odluči da li otpočeti proceduru opoziva. Očekuje se da će se senatori o tom pitanju izjašnjavati početkom sledećeg meseca. Ako je verovati rezultatima anketa koje su sproveli najveći brazilski dnevni listovi, Senat će se najverovatnije izjasniti protiv Rusefove, odnosno da ona ne bude na funkciji dok traje njeno suđenje.

U slučaju njenog opoziva, vršilac dužnosti predsednika bi bio potpredsednik Majkl Temer, koga je Rusefova optužila da nedvosmisleno pravi zaveru protiv nje. Temer je član partije Brazilski demokratski pokret (PMDB), koja je donedavno bila u koaliciji s Radničkom partijom Rusefove. Samo nekoliko nedelja uoči glasanja o opozivu predsednice u Donjem domu Kongresa PMDB je izašla iz koalicije i njeno rukovodstvo je glasalo na štetu Rusefove.

Brazilska predsednica je rekla da ima "duh, snagu i hrabrost" da se bori protiv "zavere". Ona je naglasila da nije uradila ništa što bi dovelo do njenog opoziva, kao i da su predsednici koji su pre nje bili na funkciji vršili fiskalne manevre slične onima za koje je ona optužena, a da za to niko od njih nije krivično odgovarao. Prema njenim rečima, inicijativu za njenu smenu su pokrenuli oni koji se otimaju za vlast, a koji nisu mogli da na demokratski način sakupe dovoljno glasova da bi mogli da stupe na najvišu poziciju u državi.

"Mladost sam provela suprotstavljajući se diktaturi, a sada se suprotstavljam državnom udaru", rekla je brazilska predsednica, aludirajući na period svog života kada se kao levičarska aktivistkinja borila protiv vojne vladavine u Brazilu. Ona je naglasila da će nastaviti da se bori protiv "nepravde" koja joj je pričinjena. Bi-Bi-Si piše pozivajući se na izvore iz predsedničke palate da je Rusefova otkazala planiranu posetu NJujorku, gde je ove nedelje trebalo da prisustvuje samitu UN o klimatskim promenama.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Četvrta zemlja zapada po veličini je PRED PUCANJEM

Izvor: Blic, 21.Apr.2016, 09:19

Donji dom brazilskog Senata glasao je za opoziv predsednice Dilme Rusef, ali još je rano proglasiti je bivšom. Odluku treba da potvrdi i gornji dom, mada teško da Rusefova ima šanse da ostane na čelu četvrte najveće demokratije sveta. Kako je Brazil, ne tako davno ekonomski div latinske Amerike,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.