Četvrta zemlja zapada po veličini je PRED PUCANJEM

Izvor: Blic, 21.Apr.2016, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrta zemlja zapada po veličini je PRED PUCANJEM

Donji dom brazilskog Senata glasao je za opoziv predsednice Dilme Rusef, ali još je rano proglasiti je bivšom. Odluku treba da potvrdi i gornji dom, mada teško da Rusefova ima šanse da ostane na čelu četvrte najveće demokratije sveta. Kako je Brazil, ne tako davno ekonomski div latinske Amerike, pao na kolena? Ima li šanse da se izvuče i da li je opoziv predsednice samo uvod u još veću i težu krizu?

Kako je ekonomski div postao siromah?
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Ekonomska kriza u Brazilu nije novost. Već nekoliko godina unazad, brazilska ekonomija pada iz godine u godinu i upravo je Dilma Rusef osvojila vlast obećanjima da će zaustaviti pad životnog standarda. Savete ekonomista da je neophodno stegnuti kaiš u kampanji je odbijala, ali po dolasku na vlast 2010. godine, mere koja je njena Radnička partija sprovela upravo su bile suprotne onome što je obećano. Rusefova je sprovela oštre mere fiskalne politike.

Pročitajte još:

Ekonomski pad u Brazilu nije zaustavljen, iako je tokom 2012. Brazil, na kratko, prvenstveno zbog visokih cena nafte i hrane bio šesta ekonomija sveta. Ipak, kako je cena nafte padala, tako je padala i brazilska ekomonija, a procene ekonomsta nisu ni malo optimistične. Prema analizama stručnjaka, brazilska ekonomija se smanjila prošle godine za 3,8 odsto, a druga godina recesije biće najgora kriza te zemlje od vremena Velike depresije tokom tridesetih godina prošlog veka.

Međunarodni monetarni fond prognozira da će privreda Brazila oslabiti ove godine za 3,5 odsto, a za narednu godinu očekuje nulti rast BDP-a u toj zemlji. Statistički podaci pokazuju da preko 34 odsto građana živi u siromaštvu.

Korupcionaški skandal u centru političke krize

Baš zbog teške ekonomske situacije u kojoj se Brazil nalazi, gotovo milion nezadovoljnih građana izašlo je na ulice sredinom marta. Ali nizak životni stanadard nije bio jedini razlog. Dilama Rusef našla u centru velikog korupcionaškog skandala zbog kog građani zahtevaju njenu ostavku.

Pročitajte još:

Opozicione partije pokrenule su postupak za opoziv brazilske predsednice pod optužbom da je manipulisala vladinim računima kako bi omogućila vladi da troši više pred izbore na kojima je reizabrana 2014. godine.

Ovaj skandal izazvao je i oštru borbu između 68-godišnje predsednice i 75-godišnjeg potpredsednika Temera iz stranke Brazilski demoktatski pokret (PMDB), što bi moglo da destabilizuje brazilsku vladu i gurne Brazil u višemesečnu neizvesnost.

Kakve su šanse da Dilma ostane predsednik?

Procedura je sledeća: Donji dom velikom većinom izglasao je pokretanje procedure za opoziv Rusefove. Za je glasalo 367 poslanika, a protiv je bilo 167. Rasprava koja je prethodila glasanju bila je burna, a po završetku procesa vladajuća radnička partija, kojoj pripada i aktuelna predsednica najavila je "borbe i na ulici i u Senatu".

Ono što sada sledi je glasanje u Gornjem domu od kog se očekuje da potvrdi ovu odluku. Iako je rok u kome Senat treba da donese odluku o smeni šest meseci očekuje se da se to dogodi već u maju. Ukoliko Dilma Rusef bude smenjena, funkciju šefa države do isteka mandata 2018. godine obavljaće 75-godišnji potpredsednik Mišel Temeriz PMDB.

Međutim, ni u ovoj stranci situacija nije sjajna. "Transparency Brazil" upozorio je da su i članovi ove stranke povezivani sa mnogim korupcionaškim skandalima, a da je određen broj njih i pod istragom. Čka, prema njihovim saznanjima, najviše političara pod istargom je upravo uiz ove partije, koja najglasnije vodi kamapanju za opoziv aktuelne predesdnice. Eventualni naslednik Dilme Rusef, Mišel Temer, pominjan je kao jedna od onih koji su primili milonski mito u aferi vezanoj za naftnu kompaniju "Petrobras".

U sred krize - Olimpijada

U vreme naftnog buma, Brazil je ili organizovao ili dobio organizacije velikih sportskih dešavanja. Pre dve godine, bio je domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva. Organizacije tako velikog događaja zahtevala je mnogo ulaganja, ali upravo gradnja velelepnih objekata ulivala je nadu da će osim eventualne radosti zbog uspeha fudblaske reprezentacije, sliti i 70 milijardi dolara u državnu kasu. Niti je Brazil postao šampion sveta, niti je ekonomska kriza zaustavljena. Svetsko prvenstvo u fudbalu bilo je najskuplje prvenstvo svih vremena. Posle Svetskog prvenstva, Brazil je dobio oragnizaciju Olimpijskih igara 2016. godine.

U sred Olimijade - Zika virus

Tek nekoliko meseci pre svečanog otvaranja Olimpijskih igra, postao je epicentar virusa zika. Virus koji prenose komarci izaziva mikocefaliju i druge teške neurološke bolesti koje se razvijaju u trudnoći.

Iako je situacija daleko alarmantnija u Kolumbiji, Brazil zbog zike ima drugi problem. Stučnjaci uveravaju da zika neće ugoziti Olimpijadu, ali postoji strah da bi broj posetilaca tokom manifestacije mogao biti daleko manji od očekivanog upravo zbog zike. To bi bio još jedna ekonomski udarac za Brazil, mada ekonomisti nisu izneli naročito vedre prognoze kada je profit koji bi mogao biti ostvaren na Olimpijadi u pitanju ni pre zike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.