Izvor: Vostok.rs, 28.Jul.2017, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roskosmos: Kosmička letelica „Sojuz“ uspešno lansirana sa Bajkonura

"28. jula 2017. godine u 18:41 sa lansirne rampe Jurij Gagarin na kosmodromu Bajkonur uspešno je lansirana kosmička letelica Sojuz-FG i kosmički brod Sojuz MS-05 sa posadom za sledeću dugoročnu ekspediciju na Međunarodnoj kosmičkoj stanici", saopštila je ruska kosmička agnecija Roskosmos.

Dovoženje i postavljanje na lansirnu rampu


Kosmička letelica je uspešno postavljena na nisku zemaljsku orbitu i kreće se prema Međunarodnoj kosmičkoj stanici. Posada broda se sastoji od komandanta letelice, kosmonauta Roskosmosa Sergeja Rjazanskija, kosmonauta Nase Randolfa Brensika i kosmonauta Esa Paola Nespolija.



Posadu će na Međunarodnoj kosmičkoj stanici dočekati kosmonaut Roskosmosa Fjodor Jurčikin i kosmonauti Nase Pegi Vitson i Džek Fišer. Tako će posada 52. ekspedicije biti dopunjena sa tri nova člana - biće ih ukupno šest.



Prema telemetrijskim podacima, ulazak letelice u nisku orbitu Zemlje i odvajanje od treće faze nosača rakete desilo se po planu. Raspoređivanje svih antena i panela solarnog niza je odmah detektovano nakon razdvajanja. Sistemi i sklopovi kosmičke letelice funkcionišu normalno. Posada izveštava o dobrom zdravstvenom stanju.



Kosmički brod Sojuz MS-05 će pristati na MKS u automatskom režimu pristajanja. Kosmička letilica stiže do stanice nakon oko šest sati i dvadeset minuta slobodnog leta. Potpuno automatsko priključivanje istraživačkom modulu (MRM1) zakazano je za 29. jul u 01:01.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.