Rohani najavio novo neispunjenje obaveza prema međunarodnoj zajednici vezano za nuklearni program

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Nov.2019, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rohani najavio novo neispunjenje obaveza prema međunarodnoj zajednici vezano za nuklearni program

Iranski predsednik Hasan Rohani najavio je danas novo neispunjenje obaveza svoje zemlje prema međunarodnoj zajednici vezano za nuklearni program.

Iran će nastaviti aktivnosti na obogaćivanju uranijuma u svojom postrojenju Fordo, oko 180 kilometara južno od Teherana, izjavio je Rohani, prenela je danas državna televizija.

Šef iranske Organizacije za atomsku energiju juče je saopštio da je Iran pustio u rad novu generaciju centrifuga za obogaćivanje uranijuma, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << što je takođe u suprotnosti sa sporazumom iz 2015.

U centrifuge u Fordou od sutra će se ubrizgavati uranijumski gas, rekao je Rohani, ne navodeći da li će se u tom postrojenju proizvoditi obogaćeni uranijum. Rohani je rekao da bi Iran mogao da obustavi ove mere ukoliko Evropa ponudi način da se izbegne onemogućivanje prodaje sirove nafte zbog sankcija SAD.

Centrifuge u Fordou su IR-1, iranske centrifuge prve generacije kojima je, prema nuklearnom sporazumu, dozvoljeno da rade bez gasa.

Međunarodna agencije za atomsku energiju (IAEA), zadužena za nadgledanje nuklearnih aktivnosti u Iranu, nije se oglasila povodom najava iz Teherana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Iran ponovo smanjuje obaveze prema nuklearnom sporazumu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Nov.2019

Iran će preduzeti novi korak u smanjenju svojih obaveza prema nuklearnom sporazumu postignutom 2015. godine sa svjetskim silama i počet će sa ubrizgavanjem gasa u centrifuge u postrojenju Fordov, rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani, prenosi Reuters. Rohani je naglasio da se svi koraci koje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.