Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2020, 12:29

Rohani kritikuje slanje boraca u Nagorno-Karabah

Iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je danas da njegova zemlja neće tolerisati prisustvo stranih boraca, "terorista protiv kojih se Iran godinama bori" u blizini severne granice, gde su sukobi Azerbejdžana i Jermenije.

"Iran neće dozvoliti nikome ni pod kojim izgovorom da dovede teroriste protiv kojih se Iran godinama bori", rekao je Rohani na sastanku vlade.

Kako je objavljeno sajtu iranskog predsednika, Rohani je poručio da je to "neprihvatljivo". "I to smo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << jasno rekli zvaničnicima susednih država", rekao je on.

Rohani je upozorio da sukob u Nagorno-Karabahu može da preraste u "regionalni rat" što "nije u interesu nijedne zemlje".

"Imamo vrlo dobre odnose sa obe nacije", rekao je Rohani i ocenio da treba okončati sukobe. "Nadamo se da će se stabilnost vratiti u region", poručio je on.

Iranski predsednik je istakao da je "veoma važna" bezbednost iranskog pograničnog područja i da Iran u razgovorima sa zvaničnicima Azerbejdžana i Jermenije insistira na ponovnom uspostavljanju bezbednosti.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da radi na mirovnom planu u cilju okončanja sukoba i upozorilo da je prelivanje sukoba preko iranske granice "veoma ozbiljna crvena linija koju ne treba preći".

Iran ima gotovo 760 kilometara zajedničke granice sa Azerbejdžanom i oko 35 kilometara sa Jermenijom, a održava tradicionalno dobre odnose sa oba suseda.

Višedecenijski sukobi Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha eskalirali su pre desetak dana.

Azerbejdžan, zemlja turskog govornog područja čiji su stanovnici pretežno šiiti, traži vraćanje pod njegovu kontrolu Nagorno-Karabaha, većinski naseljenim Jermenima hrišćanske veroispovesti, čije otcepljenje 1991. međunarodna zajednica nije priznala.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

RT: Iranski predsednik osudio slanje sirijskih „terorista“ u Nagorno-Karabah, upozoravajući da bi sukob mogao da izazove regionalni rat

Izvor: Vostok.rs, 07.Okt.2020

Teheran ne može tolerisati raspoređivanje militanata iz Sirije u spornu regiju Nagorno-Karabah, gde borbe između Azerbejdžana i Jermenije ugrožavaju iransku granicu i mogu prerasti u regionalni sukob, upozorio je iranski predsednik Hasan Rohani. Islamska republika će se usredsrediti na osiguranje...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.