Rehabilitovan biskup koji poriče holokaust

Izvor: RTS, 24.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rehabilitovan biskup koji poriče holokaust

Papa Benedikt XVI rehabilitovao je biskupa koji poriče holokaust, uprkos upozorenjima jevrejske zajednice da bi to moglo da naruši odnos katolika i Jevreja.

Vatikan je saopštio da je papa izdao dekret kojim se ukida ekskomunikacija četvorice biskupa, koji su izopšteni iz Katoličke crkve 1988. jer ih je francuski nadbiskup Marsel Lefevr postavio bez dozvole Vatikana.

Jedan od četvorice biskupa, britanskog porekla, Ričard Vilijamson, dao je više izjava u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << negira razmere holokausta.

U intervjuu za švedsku televiziju, koji je dao u novembru u Nemačkoj, a koji je emitovan u sredu uveče, rekao je da nacisti nisu koristili gasne komore.

"Verujem da je istorijska evidencija uveliko protiv toga da je šest miliona Jevreja svesno ubijeno u gasnim komorama kao svesne politike Adolfa Hitlera", rekao je Vilijamson.

On je pri tome citirao, kako je rekao, "najozbiljnije" revizioniste koji su zaključili da je "između 200.000 i 300.000 ljudi iščeznulo u nacističkim koncentracionim kampovima, ali nijedan od njih nije ubijen u gasnoj komori".

Pre papine odluke o ukidanju ekskomunikacije, lideri jevrejske zajednice, uključujući grupe preživelih u holokaustu, su tvrdili da će takav potez biti opasan udarac na međuverski dijalog, koji traje više od pola decenije.

Glavni rimski rabin Rikardo di Senji tražio je od Vatikana da obustavi tu rehabilitaciju. Di Senji je rekao da je "nezamislivo" da papa nije upoznat s Vilijamsovim stavovima.

On je izjavio da će rehabilitacija Vilijamsona otvoriti "duboku ranu".

Savet jevrejskih institucija Francuske, nazvao je Vilijamsona "lažovom vrednim prezira, čiji je jedini cilj obnavljanje viševekovne mržnje prema Jevrejima".

Vatikansko-jevrejski odnosi zategnuti su zbog jevrejskih kritika pape Pija Dvanaestog, koji je predvodio rimokatoličku crkvu za vreme Drugog svetskog rata, a nije se oglasio protiv holokausta.

Izraelski zvaničnici nezadovoljni su i zbog toga što je jedan od kardinala rekao da pojas Gaze za vreme izraelske ofanzive deluje kao "veliki koncentracioni kamp".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.