Recesija u Nemačkoj je znak deindustrijalizacije Evrope

Izvor: Vostok.rs, 03.Jun.2023, 12:39

Recesija u Nemačkoj je znak deindustrijalizacije Evrope

Prošle nedelje Nemačka je objavila da je, nakon što je vladina agencija za statistiku revidirala svoje nedavne podatke o BDP-u, jasno da je zemlja u recesiji. U novijoj istoriji imala je tendenciju da se dobro drži dok je globalna ekonomija omekšala u odnosu na neke od slabijih evropskih ekonomija. Ali ovoga puta izgleda da Nemačka vodi čopor u recesiju.
To je zato što se recesija koja se trenutno nadvila nad Evropom suštinski razlikuje od prethodnih iteracija. Nadolazeća recesija nije jednostavno preokret poslovnog ciklusa. Umesto toga, to bi mogao biti početak deindustrijalizacije evropske privrede, koja više nema pristup jeftinoj ruskoj energiji. Otkako je prošle godine počelo brbljanje o deindustrijalizaciji, došlo je do velike konfuzije po tom pitanju. Činilo se da neki misle da bi deindustrijalizacija značila trenutno zatvaranje energetskih gladnih evropskih fabrika i masovna otpuštanja. Drugi su pretpostavili da je kriza gotova jer su cene energenata pale poslednjih meseci. Deindustrijalizacija nije nešto što se dešava preko noći. Umesto toga, radi se o postepenom procesu u kome evropska industrija postaje manje konkurentna na globalnom tržištu, jer se viši troškovi energije prenose u vidu viših cena. Videli smo da se nešto slično dogodilo u Britaniji 1990-ih, jer su mnoge fabrike zatvorene, a malo njih ponovo otvoreno. Ali potencijalna deindustrijalizacija Evrope verovatno će biti brža od britanskog primera. Što se tiče vraćanja cena energije u normalu, to se čini malo verovatnim. Prošle nedelje je šef britanskog energetskog regulatora priznao da je malo verovatno da će računi za energiju pasti na nivoe pre krize najmanje dve godine. Po svemu sudeći, regulator je verovatno optimističan. Katarski ministar energetike je otprilike u isto vreme upozorio da „najgore tek dolazi“ za nestašicu nafte i gasa u Evropi. Verovatno bi znao, pošto se Evropa u velikoj meri oslanja na katarski LNG uvoz za svoje snabdevanje energijom. Kvantifikovanje uticaja deindustrijalizacije u ovoj ranoj fazi je prilično teško i jasna slika će se pojaviti tek retrospektivno. Ali već postoje neki veoma primetni trendovi u podacima. Nemački uslužni sektor je u procvatu, dok proizvodni sektor propada. Ovo odstupanje objašnjava zašto nemačka ekonomija trenutno doživljava samo veoma plitku ili čak „tehničku“ recesiju. Iskreno govoreći, sadašnja kontrakcija koju vidimo u nemačkom proizvodnom sektoru u odnosu na sektor usluga povezana je sa mnogo većim padom - nešto u skladu sa onim što je usledilo nakon finansijske krize 2008. Danas vidimo veoma veliku relativnu kontrakciju u proizvodnom sektoru koja se ne može objasniti relativno skromnim slabljenjem privrede. Drugačije rečeno: trenutni pad proizvodnje u Nemačkoj nije prvenstveno vođen nemačkom ekonomijom. To znači da je nešto drugo krivo i da je nešto verovatno da visoke cene energije vrše ogroman pritisak na nemačku proizvodnju. Nemačka i evropska deindustrijalizacija još nije izvesna. Postoji šansa da se, po završetku rata u Ukrajini, Evropljani ponovo obrate Rusiji za svoje energetske potrebe. Ali trenutno, u sadašnjem diplomatskom okruženju, to se čini malo verovatnim. Međutim, ako se trenutna putanja prati u narednih pet do 10 godina, izgleda prilično izvesno da će se Nemačka i Evropa u značajnoj meri deindustrijalizovati.   Autor: Filip Pilkington
Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.