Razgraničenje posle četrdeset godina

Izvor: Glas javnosti, 22.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgraničenje posle četrdeset godina

Ministri inostranih poslova Rusije i Kine, Sergej Lavrov i Jang Đeči, potpisali su juče Dopunski protokol o konačnom regulisanju državne granice, kojim je stavljena tačka na pregovore vođene duže od 40 godina i pravno utvrđena zajednička granica, javili su ruski mediji, prenosi Tanjug.

Konačan završetak demarkacije rusko-kineske državne granice na njenom istočnom delu predstavlja glavno dostignuće poslednjih decenija u odnosima Rusije i Kine, nakon što je 1991. godine u >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Moskvi potpisan sporazum o sovjetsko-kineskoj granici, a naredne godine ratifikovan u parlamentima.

Demarkacioni radovi skoro na celoj dužini granice na njenom istočnom delu od Mongolije do reke Tumanaja završeni su 1997, tako što je Rusija dobila 1.163 ostrva, a Kina 1.281, približno iste površine.

PRIPREMA SAMITA ŠOS

U glavnom gradu Tadžikistana, Dušanbeu, Lavrov će 25. jula učestvovati na redovnom zasedanju Saveta ministara inostranih poslova Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

Osnovna tema sastanka je priprema samita ŠOS, planirana za 28. jul u Tadžikistanu, kao i razmatranje aktuelnih svetskih problema i situacije u centralnoj Aziji i Avganistanu.

U Moskvi se najavljuje mogućnost razmatranja pitanja mogućeg ukidanja moratorijuma na prijem novih učesnika u Organizaciju, uveden pre dve godine.

Ostala su dva područja o kojima su pregovori nastavljeni - ostrva Veliko Usurijsko i Tarabarov na reci Amur i ostrvo Boljšoj na reci Argun u Čitinskoj oblasti.

Ta dva dela sačinjavaju manje od dva odsto zajedničke dužine granice i strane su se 2004, dopunskim sporazumom u kojem je konstatovano da je granica od 4.300 kilometara usaglašena i pravno utvrđena, dogovorile da ona treba da prođe tako da se teritorije ukupne površine oko 380 kvadratnih kilometara podele približno po pola.

Lavrov, koji je u Kinu doputovao juče, tokom dvodnevne posete će o pitanjima bilateralne saradnje i aktuelnim međunarodnim pitanjima razgovarati sa predsednikom Hu Đintaom i premijerom Ven Điabaom.

Posle posete Kini, ruski ministar će otputovati u Singapur, gde će 23. i 24. jula učestvovati na godišnjem skupu Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), gde će biti održano i ministarsko savetovanje Rusija-ASEAN, na kojem će se razgovarati o razvoju saradnje u prioritetnim oblastima - borbi protiv terorizma, transnacionalnog kriminala i saradnji u oblasti otklanjanja posledica vanrednih situacija, energetici, nauci i tehnologiji.

U Singapuru će biti održana i 15. sednica Regionalnog foruma ASEAN o bezbednosti, na kojoj će biti razmotrena aktuelna međunarodna i regionalna pitanja, uključujući neširenje oružja za masovno uništavanje u kontekstu rešavanja stanja na Korejskom poluostrvu i nuklearnog pitanja Irana.

U četvrtak, 24. jula, biće održan ministarski sastanak „šestorke“ o severnokorejskom nuklearnom pitanju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.