Rasizam u Kaliforniji pod lupom istražitelja

Izvor: Politika, 09.Maj.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasizam u Kaliforniji pod lupom istražitelja

Čak i u slobodarskoj „zlatnoj državi” ima naznaka da se sistematski krše prava Afroamerikanaca

San Francisko bije glas jednog od najliberalnijih gradova, u kojem je svaka verska, etnička, seksualna i bilo koja druga manjina dobrodošla, pa je javnost prilično iznenađena najavom tamošnjeg javnog tužioca da će istražiti sistematsku diskriminaciju Afroamerikanaca i duboko usađeni rasizam među policajcima.

Prvi advokat grada izjavio je da će ispitati dokle >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sežu stereotipi o crncima posle dva slučaja koja su uzdrmala „zlatnu državu”: policajci su jedni drugima slali poruke u kojima su tražili sterilizaciju Afroamerikanaca i slavili snagu belih ljudi. Još šokantnije, čuvari reda i zakona organizovali su gladijatorske okršaje u zatvoru, primoravajući kažnjenike da se bore, prenosi „Njujork tajms”.

Obezbeđenje je pretilo osuđenicima batinama, dok su se neki visoko rangirani policajci kladili na pobednike. Afroamerikanci čine pet odsto stanovnika i polovinu robijaša. Nedavno se pojavio i snimak na kojem policajac pokušava da izbaci crnca iz invalidskih kolica i obori ga na ulicu. Osim ovih potvrđenih skandala, San Francisko treba da ispita i da li je tačno da su pojedinim hapšenicima presuđivane dugačke robije posle nepouzdanih laboratorijskih DNK analiza.

Ako se ispostavi da su dokazi „štimovani” da se poklapaju sa predrasudama o nasilnim crnim mladićima koji preprodaju drogu, biće to još jedna erupcija u vulkanu koji je proradio prošlog leta sa ubistvom nenaoružanog Afroamerikanca u Fergusonu, nadomak Sent Luisa u državi Misuri. Otkako je beli policajac ispalio hice u Majkla Brauna i za to se izvukao, rasni nemiri izbijaju sa svakim novim slučajem. Tako je bilo i kada je drugi pripadnik snaga reda u Njujorku nekažnjeno udavio crca bez oružja ili kada je treći, iz Južne Karoline, ubio Afroamerikanca u begu.

Posle poslednjeg ubistva umešala se i vojska: mladić je preminuo u pritvoru, građani i policija su se sukobili u Baltimoru, a na ulice je izašla garda Merilenda. Šestorica policajaca umešana u ovaj slučaj suspendovana su i optužena za ubistvo.

Gradonačelnica Baltimora priznala je ono što je bilo jasno još od prvog slučaju u Misuriju: nema poverenja između uniformisanih lica i crnih građana Amerike. To je bio i zaključak stručnjaka Ministarstva pravde, koji su povodom tragedije u Fergusonu napisali da se oseća „otrovna atmosfera obeležena nepoverenjem i prezirom” između belaca na vlasti i većinskog crnog stanovništva. Tadašnji šef departmenta, Afroamerikanac Erik Holder, morao je da podnese ostavku zbog ponašanja policije prema manjini, kojoj i sam pripada, i zbog brutalnosti sa kojom su policajci i vojnici razbijali demonstracije u Misuriju.

Lokalne vlasti Fergusona u raportu Vašingtona označene su kao organi koji maltretiraju afroameričke građane, bez razloga ih pretresaju, hapse i novčano kažnjavaju. Iste vlasti su ubicu Majkla Brauna pustile na slobodu. Kažnjeno je samo troje službenika za koje je Vašington utvrdio da su u međusobnoj prepisci vređali Afroamerikance.

Javnost je saznala da se ljudi koji primaju platu od novca poreskih obveznika na radnom mestu zabavljaju slanjem mejlova sa sadržajem uvredljivim za Afroamerikance. Nije pošteđen ni predsednik Barak Obama, sa kojim su se sprdali da neće izdržati do kraja mandata jer nijedan crnac ne može da zadrži posao.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.