Rakete iz Libana ponovo ispaljene na Izrael

Izvor: Večernje novosti, 14.Jul.2014, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rakete iz Libana ponovo ispaljene na Izrael

TEL AVIV - Rakete iz južnog Libana ispaljene su na Izrael danas, što je izazavalo izraelsku artiljerijsku vatru, rekli su libanski bezbednosni zvaničnici i izraelska armija.To je treći raketni napad iz Libana od petka.Izraelski policijski portparol rekla je da nije bilo izveštaja o šteti i žrtvama od raketne vatre.Niko za sada nije preuzeo odgovornost.Napadi iz Libana poklopili su se s izraelskom ofanzivom na pojas Gaze, u kojoj je, kako navode palestinski zvaničnici, poginulo više od 170 >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << ljudi.Palestinske organizacije ispalile su stotine raketa na Izrael tokom najnovijeg sukoba.Izraelski vojni paortprol brigadni general Moti Almoz je povezao rakete iz Libana sa sukobima u Gazi."Neki na drugoj strani pokušavaju da zapale granicu. Mi nismo iznenađeni time, spremni smo, znamo da borbe u Gazi mogu da utiču i na druga područja", rekao je Almoz vojnom radiju.Nije bilo povreda u tri incidenta preko libansko izraelske granice od petka, navodi Rojters.Libanska nacionalna novinska agencija je javila da su dve rakete ispaljene odmah posle ponoći.Izraelska vojska je saopštila da je nekoliko raketa iz Libana ispaljeno na područje zapadne Galileje i da je jedna pala na otvoreno."Nije bilo izveštaja o povredama za sada. IDF (izraelska odbrambena armija) odmah je odgovorila artiljerijskom vatrom ka izvoru vatre, navela je vojska u saopštenju.Očevici u Libanu čuli su najmanje pet eksplozija na libanskoj strani granici očito izazvanih izraelskim granatiranjem.Libanske bezbednosne snage su u petak uhapsile čoveka osumnjičenog da je ispalio rakete u prvom od tri napada. On je Libanac i član fundamentalističke grupe, ali se ne kaže koje.Prošlog avgusta su Brigade Abadulah Azam, organizacije povezene s Al Kaidom preuzele odgovornost za baražnu raketnu vatru iz Libana.Hamas je ranije porekao da stoji iza napada iz Libana u subotu.Zvaničnici te organizacije u Libanu rekli su da ona nema ništa sa saopštenjem izdatim u ime vojnog krila u kome se preuzima odgovornost.Južni Liban je inače uporište šiitskog Hezbolaha koji je ratovo s Izraelom više od mesec dana u leto 2006. godine.Ta organizacija rutinski izražava spremnost za novi sukob s Izraelom ali analitičari kažu da sada želi da ga izbegne jer su njeni borci angažovani u sirijskom građanskom ratu na strani sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Nove žrtve među Palestincima

Izvor: Danas, 14.Jul.2014

Na Izrael su juče ispaljene rakete iz južnog Libana, na šta su izraelske snage odgovorile artiljerijskom vatrom, saopštili su libanski bezbednosni zvaničnici i izraelska vojska, što je treći takav raketni napad od petka. Portparolka izraelske policije je rekla da nema informacija o pričinjenoj...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.