Na Izrael su juče ispaljene rakete iz južnog Libana, na šta su izraelske snage odgovorile artiljerijskom vatrom, saopštili su libanski bezbednosni zvaničnici i izraelska vojska, što je treći takav raketni napad od petka. Portparolka izraelske policije je rekla da nema informacija o pričinjenoj šteti i ljudskim gubicima u raketnom napadu za koji još niko nije preuzeo odgovornost. Kako se navodi, ni u prethodna dva napada nije bilo povređenih.


Izraelska vojska je juče u ranim jutarnjim časovima takođe bombardovala Pojas Gaze. Kako navodi Frans pres, izvestila je Beta, Izrael je bombardovao i položaje palestinskog radikalnog pokreta Hamas. Napadi iz Libana poklopili su se sa sedmim danom izraelske ofanzive na Pojas Gaze, u kojoj je, prema palestinskim zvaničnicima, do sada ubijeno najmanje 172 ljudi. Tokom poslednjih vojnih akcija palestinske grupacije ispalile su stotine raketa na Izrael iz Gaze, izvestile su agencije.

Portparol izraelske vojske general-brigader Moti Almoz povezao je raketne napade iz Libije sa sukobima u Gazi. „Neki s druge strane pokušavaju da zagreju situaciju na granici. Time nismo iznenađeni, na to smo spremni, znali smo da sukobi u Gazi mogu da utiču i na druga područja“, rekao je Almoz, prenele su agencije.

Libanski mediji su izvestili da su u poslednjem napadu iz Libana ispaljene dve rakete nešto malo iza ponoći. Izraelska vojska je saopštila da je nekoliko raketa ispaljeno iz Libana na zapadni deo Galileje, od kojih je jedna pogodila otvoreni prostor. „Za sada nema informacija o povređenima. Izraelske odbrambene snage (IDF) odmah su odgovorile artiljerijskom vatrom prema izvoru vatre“, navodi se u saopštenju vojske.

Prema rečima očevidaca, na libanskoj strani granice odjeknulo je najmanje pet eksplozija, koje su očigledno izazvale izraelske rakete. Libanske snage bezbednosti su u petak uhapsile osumnjičenog za lansiranje raketa u prvom napadu. Uhapšeni je Libanac i član „fundamentalističkih grupa“, navodi se u izveštajima u kojima se ne spominju imena tih grupa. Hamas je ranije porekao da stoji iza napada iz Libana u subotu.

U međuvremenu, izraelska vojska je oborila bespilotnu letelicu kod južne obale Izraela, prvu od početka novog sukoba u Pojasu Gaze prošle nedelje. Bespilotna letelica je dolazila iz pravca Gaze i pogođena je kod južnog grada Ašdoda, saopštila je vojska, prenela je Beta. Detalji nisu navedeni, a iz Gaze nema potvrde o korišćenju bespilotne letelice.

Kako navode agencije, iz Gaze je od utorka ispaljeno gotovo hiljadu raketa. Žrtava sa izraelske strane nema, ali ima lakše povređenih i pričinjena je materijalna šteta. Nakon upozorenja Izraela da će pojačati napade hiljade ljudi je napustilo domove na severu Pojasa Gaze. Istovremeno su od početka izraelske ofanzive u utorak poginula 172 Palestinca.

Palestinski predsednik Mahmud Abas zatražio je u nedelju uveče od UN da pruži međunarodnu podršku palestinskom narodu zbog pojačane izraelske ofanzive na Pojasu Gaze.

Rezervisanost u Kairu

Kairo – Šefovi diplomatija zemalja članica Arapske lige hitno su se sastali juče u Kairu, saopštila je Vlada Egipta. Egipat koji je posredovao u postizanju primirja između Izraela i Hamasa 2012. sada je rezervisan jer vlada u Kairu Hamas sada smatra palestinskim krilom Muslimanske braće. S druge strane, Saudijska Arabija je obećala hitnu pomoć od 53,3 miliona dolara žrtvama bombardovanja u Gazi, a Ujedinjeni Arapski Emirati 52 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari