RT: Švedska menja stare sisteme PVO zbog Rusije

Izvor: Vostok.rs, 26.Jun.2017, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Švedska menja stare sisteme PVO zbog Rusije


Švedska namerava da zameni sve svoje stare PVO sisteme, saopštivši da su ruski raketni sistemi stacionirani u obližnjoj Kalinjingradskoj oblasti razlog ovih koraka. Remont američkih sistema "Patriot" je među glavnim opcijama.

Jedinice PVO švedske vojske, koje trenutno koriste stari MIM 23 raketni sistem, verovatno će biti zamenjen u narednim godinama, saopštili su zvaničnici švedske vojske.

"Iako možete menjati i poboljšavati stare sisteme, postoji vremenska granica koliko godina mogu da služe. U tom smislu, možemo se složiti da je sistem MIM 23 zastareo", rekao je šef komunikacija jedinica PVO Švedske, Karl Sjostrand.

"Protivvazdušna odbrana Švedske mora biti u stanju da zaštiti zemlju od svih dolaznih pretnji", rekao je on, dodajući da to uključuje više od neprijateljskih aviona.

"Na primer, postoje balističke rakete, kao što su "Iskander" rakete koje su smeštene u Kalinjingradu, zbog čega predstavljaju potencijalnu opasnost za Gotland i švedsku prestonicu. U tom slučaju, potreban je bolji sistem od MIM 23, koji nema kapacitet tih raketa" kaže Sjostrand.

Prvi put Iskander" je predstavljen u ruskoj vojsci 2013. godine, a sistem je sposoban da dejstvuje po raketnim sistemima, raketnim lanserima, teškoj artiljeriji i komandnim mestima, kao i avionima i helikopterimaa u opsegu do 500 kilometara.

Ranije prošle godine, ruska vojska je premestila te projektile u Kalinjingradsku oblast, a koja oblast je enklava u "sendviču" između članica NATO-a Poljske i Litvanije. Ministarstvo odbrane je objasnilo da je premeštanje neophodno kako bi se suprotstavilo ogromnom NATO nagomilavanju na granicama Rusije.

"U ovom trenutku, od presudnog je značaja za švedsku vojsku da modernizuje svoju PVO", saopštili su zvaničnici odbrane zemlje. Sistem "Patriot" napravljen od strane kompanije "Lokid Martin" i "Rejton" trenutno se razmatra kao moguća opcija zamene, zajedno sa francusko-italijanskim raketnim sistemom srednjeg dometa SAMP / T.

"To će svakako biti jedan od skupljih sistema odbrane, ali ne tako skup kao "Gripin" , rekao je, Joakim Levin, direktor Programa odbrane i materijalne uprave, pozivajući se na "JAS 39 Gripen" multifunkcionalni borbeni avion, domaćeg proizvođača "Saaab".



..

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.