RT: Stejt department odobrio prodaju aviona F-16 Tajvanu, uprkos upozorenju Pekinga o „posledicama“

Izvor: Vostok.rs, 21.Avg.2019, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Stejt department odobrio prodaju aviona F-16 Tajvanu, uprkos upozorenju Pekinga o „posledicama“

Uprkos oštrim primedbama koje je saopštio Peking, Stejt department je odobrio prodaju desetina aviona F-16 Tajvanu, otvoreno priznajući da taj potez služi "američkim ekonomskim i nacionalnim bezbednosnim interesima" u regionu. Odobrenje prodaje aviona u vrednosti od osam milijardi dolara od strane Agencije za odbranu i saradnju SAD, usledilo je samo nekoliko dana nakon što je Bela kuća obelodanila planove za isporuku 66 borbenih aviona Tajvanu. Odobravajući predložene isporuke, Agencija je obrazložila da će dodatno oružje pomoći u održavanju „političke stabilnosti, vojne ravnoteže i ekonomskog napretka“ u regionu.
"Predložena prodaja služi američkim nacionalnim, ekonomskim i bezbednosnim interesima koja podržava stalne napore primaoca da modernizuje svoje oružane snage i održi ubedljivu odbrambenu sposobnost."
Izgledi za još jednu prodaju oružja od strane Trampove administracije Tajvanu, koju još Kongres mora da odobri, zaboli su prst u oko Pekingu, koji je u više navrata osudio sve pokušaje SAD-a da naoružaju Tajvan, a koji Peking smatra sastavnim delom zemlje. "Pitanje Tajvana tiče se kineskog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i vitalnih interesa", saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang novinarima u ponedeljak. "Kina poziva SAD da u potpunosti prepoznaju veoma štetnu prirodu prodaje oružja Tajvanu i da odmah otkažu planiranu prodaju oružja, prestanu prodavati oružje, kao i da obustave vojne kontakte s Tajvanom."
  Prošlog meseca Stejt department već je odobrilo paket oružja u vrednosti od 2,2 milijarde dolara Tajvanu, koji uključuje tenkove M1A2T "Abrams", kao i rakete zemlja-vazduh. Odnosi Pekinga i Tajpeja su se pogoršali otkako je tajvanski predsednik Cai Ing Ven, član ostrvske Demokratske napredne stranke, stupiila na funkciju u maju 2016. godine. Kina sumnja da će Venova tražiti formalnu nezavisnost uz podršku Vašingtona. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.