RT: SAD sada bolje razumeju poziciju Rusije, ali je potrebno dalje razjašnjenje - Bolton

Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2018, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD sada bolje razumeju poziciju Rusije, ali je potrebno dalje razjašnjenje - Bolton

Izvor: Vostok / RT

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton razgovarao je u Moskvi sa sekretarom ruskog Saveta za bezbednost Nikolajem Patruševim o sporazumima koji se tiču ograničenja ofanzivnog naoružanja i upotrebe nuklearnih snaga.

Dolazak Boltona


Zvaničnici dve zemlje su se sastali danas u Moskvi, a gde je Bolton stigao ubrzo nakon što je američki predsjednik Donald Tramp objavio svoju želju da se povuče iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa.

Radna večera ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i Džona Boltona


SAD još nisu definisale svoj stav o produženju ugovora o kontroli naoružanja, a koji ističe 2021. godine, rekao je Bolton.

Glavno pitanje u vezi sa Sporazumom, naveo je Bolton, jeste da sistemima oružja koji se tiču sporazuma, više ne poseduju isključivo SAD i Rusija. Druge zemlje, uključujući Kinu i Severnu Koreju, razvijaju i testiraju ovakve sisteme, pa se pitanje ne može rešiti samo dve zemlje, prema rečima Boltona.

Osim toga, on je takođe naveo "zabrinutost" SAD-a i njegovih saveznika zbog navodnih kršenja sporazuma od strane Rusije, bez detaljnog opisivanja navodnih kršenja. Moskva je više puta odbacila takve optužbe. Ali SAD i dalje veruju da Rusija želi da razvije rakete srednjeg dometa, koje sporazum zabranjuje.



Dvojica diplomata su takođe razgovarala o još jednom osnovnom sporazumu - Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START) - koji bi ostao jedina prepreka pre nekontrolisane proliferacije nuklearnog oružja ako se SAD povuku iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa. Ugovor će isteći 2021. godine, a Vašington još nije formulisao svoj stav, rekao je Bolton.

"Imali smo vrlo ozbiljne razgovore o našem položaju, konsultovali smo se o ovom pitanju i nastavićemo sa konsultacijama sa drugim učesnicima u ovom procesu. Sledeći korak je konsultacija sa našim prijateljima u Evropi i Aziji, a dalje konsultacije sa Rusijom. Naravno, očigledno je da ćemo nastaviti i sa drugim strateškim pitanjima - u narednim mesecima će biti dosta diplomatije", dodao je Bolton.

"Oni su razgovarali detaljno o Sporazumu o zabrani nuklearnog oružja, Sporazumu o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, Sporazumu o otvorenom nebu, kao i o Konvenciji o zabrani hemijskog oružja i Konvenciji o zabrani biološkog i toksičnog oružja", navodi se u saopštenju Ruskog saveta za bezbednost.

Bolton i Patrušev su razmatrali i mogućnosti produženja Sporazuma o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (novi sporazum START) u petogodišnjem periodu posle 2021. godine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin će se sutra sastati sa Boltonom. Od njega će zatražiti objašnjenje "o velikom broju tema", saopšteno je iz Kremlja.

Ako Tramp nastavi sa povlačenjem SAD-a iz Sporazuma, to će ostaviti samo još jedan preostali stub u arhitekturi kontrole naoružanja - sporazumom START koji ograničava raspoređivanje svih vrsta nuklearnog oružja.


Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bolton u Moskvi usred tenzije zbog nuklearnog sporazuma

Izvor: VOA, 22.Okt.2018

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton sastao se u Moskvi sa najvišim ruskim zvaničnicima, posle saopštenja predsednika Tramp da namerava da se povuče iz Sporazuma o eliminisanju nuklearnih raketa srednjeg dometa. Tramp je optužio Rusiju da “godinama” krši ključni nuklearni...

Nastavak na VOA...

Bolton: Nije tačno da SAD pokušavaju da ucene Moskvu

Izvor: Blic, 22.Okt.2018

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je danas da nisu tačne tvrdnje Rusije da Vašington pokušava da uceni Moskvu najavom povlačenja iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.