Izvor: Vostok.rs, 27.Okt.2018, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD dopremile najveću količinu municije u Evropu od agresije na SR Jugoslaviju

Izvor: Vostok / RT

Vazduhoplovna baza "Ramštajn" u Nemačkoj je od agresije na Sr Jugoslaviju 1999. godine primila do sada najveću količinu municije. Kako se navodi u bazu je dopremljeno oko 100 kontejnera.

Kako se navodi u saopštenju Vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi, "municija raznih vrsta je dopremljena u Ramštajn tokom oktobra". Isporuka je namenjena podršci NATO-ve evropske inicijative za odvraćanje i jačanje dostupnih kapaciteta američkim vazduhoplovnim snagama u Evropi.

Pentagon ima za cilj da poboljša vreme odgovora američke vojske repozicioniranjem municije i sredstava, goriva i opreme kako bi mogao "pružiti brz odgovor na pretnje agresivnih aktera", navodi se u saopštenju.

"Ramštajn" je najveća američka vazduhoplovna baza u inostranstvu i najveće čvorište američkih snaga, tako da je naš glavni zadatak da dobijemo municiju gde treba i da bude isporučena na vreme", saopštio je Artur Marik, komandant američkih snaga za reusrse.



© US Air Forces in Europe-Air Forces Africa


"Ovo je stvarna municija koja ispunjava ciljeve stvarnog sveta. To je razlog zbog kojeg smo preuzeli ove korake - da bismo bili sigurni da imamo sposobnost da krenemo dalje u borbu ako bude potrebno", rekao je Marik.

Dejvid Hed, zadužen za isporuke resursa američkih snaga u bazi, primetio je da je pošiljka "najveća takve vrste od Operacije savezničkih snaga", odnosno NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Tada su SAD i njihovi saveznici pokrenuli vazdušne udare na tadašnju SR Jugoslaviju, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, nakon što su optužili Beograd za "prekomernu i nesrazmernu upotrebu sile" u sukobu sa terorističkim grupama na Kosovu. Avioni NATO-a su imali oko 900 aviona na raspolaganju tokom brutalne kampanje bombardovanja u trajanju od 78 dana, koja je prema NATO podacima odnela najmanje 758 života civila. Ali, srpski izvori govore da je stvarni broj dvostruko veći.

Od početka ukrajinskog sukoba i prisajedinjenja Krima Rusiji 2014. godine, NATO je rasporedio hiljade vojnika i teško naoružanje u baltičkim državama, Poljskoj i jugoistočnoj Evropi. Velike vežbe redovno se odvijaju blizu granica sa Rusijom, dok ratni brodovi NATO-a patroliraju Crnim morem na rotacionoj osnovi i nikada ne napuštaju područje bez nadzora.

NATO pod vođstvom SAD-a, objasnio je povećane aktivnosti potrebom da uveri svoje saveznike u istočnoj Evropi, u svetlu onoga što nazivaju "agresivnim ponašanjem Rusije". Moskva je više puta negirala tvrdnje da ima ekspanzionističke planove, te da akcije NATO-a povećavaju rizik konflikta i potkopavaju bezbednost u Evropi.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Pentagon sprema novu Jugoslaviju?

Izvor: Vesti-online.com, 28.Okt.2018, 10:32

"U oktobru je Pentagon u američku vazdušnu bazu Ramštajn u Nemačkoj isporučio oko sto kontejnera sa različitim oružjem i municijom", navodi se na sajtu baze...To je najveća isporuka municije SAD u Evropu od 1999. godine, kada je američko ratno vazduhoplovstvo izvelo oko 900 naleta na Jugoslaviju...Kako...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.