RT: Ruska podmornica uspešno lansirala interkontinentalnu balističku raketu

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2017, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Ruska podmornica uspešno lansirala interkontinentalnu balističku raketu

Izvor: Vostok, RT

Ruska podmornica je uspešno lansirala raketu u Barencovom moru kod Norveške prema poligonu na poluostrvu Kamčatka na Dalekom istoku, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

"Strateška nuklearna podmornica klase "Borej", "Jurij Dolgoruki", uspešno je ispalila interkontinentalnu balističku raketu "Bulava" iz područja u Barencovom moru prema Kamčatki", navodi se u saopštenju.

"Lansiranje je izvedeno iz pozicije pod vodom, u skladu sa planom borbene obuke."

"Prema potvrđenim podacima iz kontrole misije, raketa je izvršila kompletan program leta i uspešno pogodila ciljeve.", dodaje se u saopštenju.

Raketa "Bulava", koja ima domet od 9.300 kilometara, letela je 4.600 km preko skoro celog azijskog dela Rusije da bi pogodila cilj.

Podmornica "Jurij Dolgoruki", porinuta 2008. godine, je četvrta generacija nuklearne podmornice klase "Borej" koja je u sastavu Severne flote. Ove podmornice mogu da nose do 16 interkontinentalnih raketa "Bulava", trebalo bi da budu osnova strateških pomorskih nuklearnih snaga Rusije u budućnosti. Pored "Jurija Dolgorukog", Ruska mornarica ima još dve takve podmornice, sa još pet u razvoju. Do 2020. godine, ruska mornarica ima za cilj da se naoruža sa osam podmornica klase "Borej" koje će biti u aktivnoj službi.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.