RT: Rizik od korištenja nuklearnog oružja veći nego ikada od Drugog svetskog rata - UN

Izvor: Vostok.rs, 22.Maj.2019, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Rizik od korištenja nuklearnog oružja veći nego ikada od Drugog svetskog rata - UN

Izvor: Vostok / RT Direktor misije UN-a za razoružanje saopštio je da su rizici nuklearnog napada sada veći nego ikada nakon završetka Drugog svetskog rata, delimično i zbog erozije starih mehanizama kontrole naoružanja. Renata Dvan, direktor UN-ovog Instituta za istraživanje o razoružanju (UNIDIR), autonomna institucija koju je 1980. godine osnovala Generalna skupština UN-a kako bi procenila rizike po međunarodnu bezbednost usljed militarizacije, rekla je za Rojters da svet nikada nije bio bliži prelaženju nuklearnog praga od kraja Drugog svetskog rata. "Mislim da je to zaista poziv da se to prizna - a to je nešto što nedostaje u medijskom izveštavanju o tim pitanjima - da su rizici od nuklearnog rata sada posebno visoki, a rizici od upotrebe nuklearnog oružja sada su veći nego bilo kada od Drugog svetskog rata", rekla je ona.
Sve veći izgledi za nuklearni sukob doveli su do Ugovora o zabrani nuklearnog oružja, prvog pravno obavezujućeg sporazuma kojim se zabranjuju sve vrste nuklearnog oružja, kao i njihov transfer, stacioniranje i pretnja upotrebom. Sporazum je usvojen većinom glasova od strane Generalne skupštine UN-a u julu 2017. godine, a sve zemlje sa nuklearnim oružjem su bile suzdržane tokom glasanja, dok je samo jedna članica NATO-a, Holandija, bila protiv. Sporazum mora da ratifikuje najmanje 50 država članica kako bi stupio na snagu. Do sada ga je ratifikovalo samo 23 od 70 potpisnica. Davn je pomenula i stratešku trku naoružanja između SAD-a i Kine, programe modernizacije nuklearnih snaga, pojavu novih tehnologija koje se mogu koristiti u defanzivne i ofanzivne svrhe, kao i najsavremenije oružje kao razloge za eroziju decenijskog starog mehanizma koji je korišćen za suzbijanje širenja oružja. Drugi faktor su nedržavni akteri kao što su militantne grupe i privatne vojske koje se ne pridržavaju zakona. SAD prolaze kroz vojnu nuklearnu modernizaciju i izgradnju sa svojom nuklearnom doktrinom koja odbija da isključi nuklearni napad kao odgovor na konvencionalni napad. Na desetine američkih nuklearnih bombi uskladišteno je širom Evrope, uključujući Nemačku, Belgiju, Italiju, Holandiju i Tursku. Prisustvo američkih taktičkih nuklearnih bombi u Evropi odavno je izvor duboke zabrinutosti Moskve, koja smatra obuku o nuklearnom oružju koju Vašington pruža svojim evropskim saveznicima, kršenjem ugovora o nuklearnom neširenju. Američki zvaničnici često navode rusku nuklearnu modernizaciju i stvaranje novih vrsta oružja, kao što su hipersonične nuklearne glave i nuklearni torpedo sa nuklearnim pogonom. Moskva insistira da je njen novi arsenal čisto defanzivan i da je reakcija na izgradnju američke vojske na njenom pragu.   Rusija je takođe izrazila zabrinutost zbog aktivnosti SAD-a i njenih sistema "Edžis" koji je okružuju, a koji su sposobni da lansiraju rakete zabranjene sporazumom. Lansirne rampe se grade u Rumuniji i Poljskoj. U onome što se naširoko smatra još jednim udarcem po globalnu bezbednost, je to što su se SAD povukle iz Ugovora o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa ranije ove godine. Sporazum iz 1988. godine imao je za cilj smanjenje rizika od slučajne nuklearne razmene vatre u Evropi. Posle odluke Vašingtona, Rusija je suspendovala svoje učešće u sporazumu.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

UN: Rizik od nuklearnog rata najveći od 1945. godine

Izvor: RTS, 22.Maj.2019

Eksperti Ujedinjenih nacija upozoravaju da je rizik od izbijanja sukoba u kojem bi bilo upotrebljeno nuklearno oružje najveći od Drugog svetskog rata. . Renata Dvan, direktorka Instituta UN za izučavanje razoružanja, rekla...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.