Izvor: Vostok.rs, 26.Dec.2018, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Prvi objavljeni snimak lansiranja „Avangarda“

Izvor: Vostok / RT Televizijski kanal RT je prvi dobio video snimak poslednjeg lansiranja rakete „Avangard“ sa hipersoničnom krstarećom borbenom jedinicom. Oružje će ući u službu sledeće godine. Na snimku je prikazano otvaranje poklopca silosa rakete, odbrojavanje i lansiranje. Međutim, kratki snimak ne prikazuje trenutak raspoređivanja borbene jedinice. Lansiranje
Rusija će narednih meseci rasporediti sisteme „Avangard“, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno na u debatnom klubu „Valdaj“. „Kao odgovor na izgradnju sistema protivraketne odbrane Sjedinjenih Američkih Država, mi usavršavamo svoje udarne sisteme, pri čemu je nekoliko njih već u funkciji, a neki će biti postavljeni u najskorije vreme, narednih meseci. Mislim na sistem ’Avangard‘“, saopštio je Putin. On je dodao da je Rusija prestigla konkurenciju u stvaranju savremenog hipersoničnog oružja. „Apsolutno smo prestigli sve naše, takoreći, partnere i konkurente u ovoj oblasti. Niko zasad nema visokoprecizno hipersonično oružje. Neki planiraju da ga testiraju za godinu i po do dve godine, a mi ga već imamo u službi. Ovo je visokotehnološko savremeno oružje, i u tom smislu se osećamo sigurno“, istakao je Putin. Let krilatne borbene jedinice odvija se na nadmorskoj visini od nekoliko desetina kilometara u gustim slojevima atmosfere, za razliku od tradicionalnih borbenih kompleksa interkontinentalnih balističkih raketa koji lete do cilja duž balističke trajektorije. Maksimalna brzina koju razvija "Avangard" prelazi brzinu zvuka za više od 20 puta.
Nepredvidivost putanje leta novog kompleksa se postiže zahvaljujući njegovoj sposobnosti manevrisanja i izbegavanja protivraketne odbrane. Takođe je objavljeno da će "Avangard" imati otporan na toplotu sloj od titanijuma.  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.