RT: Moldavija zabranila muzičara Gorana Bregovića zbog stava prema Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 21.Avg.2023, 19:18

RT: Moldavija zabranila muzičara Gorana Bregovića zbog stava prema Rusiji

 
Srpskom muzičaru i kompozitoru Goranu Bregoviću zabranjen je ulazak u Moldaviju zbog svojih proruskih stavova, saopštio je šef Ministarstva unutrašnjih poslova zemlje Adrijan Efros.
Bregović i njegov bend trebalo je da sviraju na godišnjem festivalu Gustar u nedelju, ali im je moldavska granična policija odbila ulazak u zemlju na međunarodnom aerodromu u Kišinjevu. Vlasti su navele „analizu rizika“, kao i „informacije“ dobijene od obaveštajnih i bezbednosnih službi, kao i od „međunarodnih partnera“, kao razlog za taj potez. Odluka je izazvala ogorčenje u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, koje je zatražilo objašnjenje za zabranu, navodeći da ona „ne odgovara tradicionalnim prijateljskim odnosima Srbije i Moldavije“. Efros je u ponedeljak na sednici vlade objasnio da se Bregović nalazi na nacionalnoj listi nepoželjnih osoba od 2022. godine zbog njegove navodne podrške Rusiji. Nastupao je na Krimu nakon što je glasano za pridruživanje Rusiji i u Moskvi nakon izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine prošle godine. „Posle početka rata u Ukrajini, Bregović je pokazao proruske stavove“, izjavio je ministar i dodao da su za zabranu ulaska na teritoriju Moldavije postojali i „drugi motivi“, koje su uzeli u obzir organi bezbednosti. Efros je naveo i da je nejasno da li je Bregović bio svestan svog nepoželjnog statusa u Moldaviji, ali tvrdi da su organizatori Gustar festivala, koji su pozvali muzičara da nastupi, obavešteni o njegovoj zabrani. Sam Bregović je na taj potez odgovorio da je razočaran odlukom moldavskih vlasti i istakao da je ranije imao „mnoge turneje sa mnogim muzičarima širom Evrope i da nikada nigde nije imao poteškoća“. Bivši predsednik Moldavije i lider opozicione Partije socijalista Igor Dodon takođe je reagovao na zabranu tvrdeći da je za zabranu lično odgovorna aktuelna proevropska liderka zemlje Maja Sandu. Pod vođstvom Maje Sandu, vlada Moldavije postaje sve kritičnija prema Rusiji i razbija proruska osećanja u zemlji, nedavno zabranivši partiju Sor, koju su vlasti optužile da je oruđe „oligarha“. Sandu je takođe optužila Moskvu za zaveru za rušenje njene vlade i destabilizaciju situacije u Moldaviji. Moskva je oštro odbacila te tvrdnje.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Možda su hteli da angažuju Dačića da im peva a ovaj im uvalio Gorana“: Sagovornici Danasa o zabrani ulaska u Moldaviju Bregoviću

Izvor: Danas, 21.Avg.2023

Kompozitoru Goranu Bregoviću nije dozvoljen ulazak u Moldaviju, gde je u nedelju trebalo da nastupi na Guitar Music Festivalu, koji se održava u istorijskom i arheološkom kompleksu Orheiul Vechi.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.